napad za napad

Ameriško oporišče v Siriji tarča povračilnih ukrepov proiranske milice

B.K./STA
29. 6. 2021, 08.13
Posodobljeno: 29. 6. 2021, 08.19
Deli članek:

Potem, ko je ameriška vojska včeraj obstreljevala položaje proiranske milice v Siriji in Iraku, je ta danes odgovorila z napadom na ameriško oporišče.

Reuters
Ameriški vojaki v Siriji.

Proiranska šiitska milica je v ponedeljek raketirala ameriško vojaško oporišče na vzhodu Sirije, potem ko so ameriška letala zadela položaje milice na sirsko-iraški meji. Ameriška vojska je potrdila napad, v katerem pa ni bil nihče ranjen, poročajo tuje tiskovne agencije. Skupno naj bi proti oporišču iz območja pod nadzorom sirske vlade izstrelili štiri rakete.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so rakete zadele naftno polje al Omar. Nastala je samo gmotna škoda. Tudi tiskovni predstavnik ameriške operacije v regiji Wayne Marotto je potrdil napad. Kot je pojasnil na Twitterju, so tamkajšnje ameriške med napadom streljale proti izstrelišču raket.

Iraška vojska je medetem obsodila včerajšnji ameriški napad, ki so ga označili za nesprejemljivo kršenje iraške suverenosti. Kritiki se je pridružilo tudi iraško zunanje ministrstvo.

Včerajšnji ameriški napadi, ki jih je ukazal predsednik ZDA Joe Biden, so bili usmerjeni na položaje milice na dveh lokacijah v Siriji in v Iraku. Vsi cilji so bili na mejnem območju med državama, so pojasnili v Pentagonu. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pojasnil, da naj bi letalski napadi proiranskim milicam v Iraku in Siriji poslali močno sporočilo, naj ne napadajo ameriških enot.