zračni napad

Ameriška letala so spet obstreljevala Sirijo in Irak

B.K.
28. 6. 2021, 08.29
Posodobljeno: 28. 6. 2021, 09.13
Deli članek:

Gre za že drugi napad na oborožene skupine v Siriji, ki jih je ukazal predsednik Biden.

Profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden.

Ameriške oborožene sile so v nedeljo izvedle nov zračni napad na položaje proiranskih oboroženih skupin, ki se nahajajo v Iraku in v Siriji. Uradno je bil včerajšnji napad odgovor na napade proiranskih milic, ki so z droni ciljale na ameriške objekte in ameriško osebje v Iraku.

Zračne napade, ki so ciljali na dve lokaciji, ki se nahajata na mejnem območju med Sirijo in Irakom, je odobril ameriški predsednik Joe Biden, v njih pa naj bi bilo ubitih pet pro-iranskih borcev.

"Cilji so bili izbrani, ker je objekte uporabljala milica s podporo Irana, ki je vpletena v napade z brezpilotnimi letali na ameriško osebje in objekte v Iraku," je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. "Kot so pokazali nocojšnji letalski napadi, je predsednik Biden dal jasno vedeti, da bo ukrepal za zaščito ameriškega osebja. Zaradi nadaljevanja napadov skupin s podporo Irana na ameriške interese v Iraku je predsednik ukazal dodatne vojaške ukrepe za motenje in odvračanje tovrstnih napadov," je še dejal Kirby.

To so bili drugi letalski napadi na proiranske milice, odkar je 20. januarja Biden prevzel oblast zaradi napadov na ameriške enote v regiji. Biden je napad zaukazal samovoljno, brez da bi za dovoljenje zaprosil ameriški kongres.