v zagrebu

20-letno Petro na prehodu zbil motorist, umrla je v reševalnem vozilu

R.T.
28. 6. 2021, 07.50
Posodobljeno: 28. 6. 2021, 07.50
Deli članek:

Grozi mu zaporna kazen.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zagrebčani se poslavljajo od od pokojne študentke Petre20-letnica je umrla v noči s petka na soboto v neposredni bližini študentskega v Zagrebu. Ko je prečkala zebro, je vanjo trčil 21-letnik, ki je z motociklom čez polno črto prehiteval vozila. Petra je umrla v reševalnem vozilu. 

Mladenič je vozil brez vozniškega dovoljenja in čelade. V nesreči se je hudo poškodoval, prepeljali so ga v bolnišnico, poroča hrvaški portal Index.

Slovo

Sinoči se je na stotine študentov poslovilo od Petre. "Jezen sem, a tudi razočaran. Lahko bi se končalo povsem drugače, na drugačen način, za katerega nikoli ne bomo izvedeli. Pred njo so bila najlepša leta. Ne morem opisati, koliko grenkobe čutim," je dejal eden od študentov.

Kazenska ovadba

Zoper mladeniča, ki je povzročil prometno nesrečo, je bila vložena kazenska ovadba.  Hrvaški kazenski zakonik za kaznivo dejanje povročitve prometne nesreče s smrtnim izidom določa kazen od 1 do 8 let zapora.

Po poročanju Indexa so mladeniču odvzeli vzorce krvi in ​​urina ter jih poslali na analizo, da bi ugotovili, ali je vozil pod vplivom alkohola oziroma mamil. Rezultati izvedenskega mnenja bodo znani prihodnji teden, pa tudi hitrost, s katero se je 21-letnik vozil v času nesreče.

Edino, kar bi mladeniču lahko prihranilo zaporno kazen, ki je blizu zakonskega maksimuma, je možnost, da sodišče ugotovi, da se je nesreča zgodila iz malomarnosti. Če bi namreč sodišče ugotovilo, da se mladenič ni zavedal, da bi lahko njegova dejanja imela tako hude posledice, bi ga lahko spoznali za krivega kaznivega dejanja povzročitve nesreče iz malomarnosti, kar bi izključilo možnost zapora za več kot tri leta.