hrvaška in črna gora

FOTO: Povejte nam, kje boste dopustovali, in povemo vam, koliko boste odšteli za kavo

Ajla Sijamhodžić
26. 6. 2021, 07.25
Posodobljeno: 26. 6. 2021, 07.41
Deli članek:

Preverite, koliko boste za kavo odšteli na Krku, Braču ali v Dubrovniku na Hrvaškem ter v Utjehi v Črni gori.

Profimedia
Cene kave in pijač se tudi na Hrvaškem razlikujejo.

Konec junija je prinesel poletne temperature in za šolarje dolgo pričakovane poletne počitnice. To za starše pomeni, da lahko končno načrtujejo dopust. Nekateri Slovenci so se že odpravili čez mejo, številni se še bodo. Prva skrb za tiste, ki boste dopustovali pri južnih sosedih, je zagotovo pridobitev potrdila o cepljenju ali prebolelosti oziroma izvid negativnega testa, nič manj pomemben ni finančni vidik.

Hrvaško je od prejšnjega petka do danes obiskalo 330.000 turistov, od tega je bilo v podaljšanem vikendu - v torek je bil na Hrvaškem zaradi državnega praznika dela prost dan - 41.000 gostov iz Slovenije.

Če počitnice radi načrtujete vnaprej in imate radi do potankosti urejene finance, smo vam priskrbeli zneske sicer manjših, a ne nepomembnih izdatkov na dopustovanju – cene kave in drugih pijač. Preverite, koliko boste za kavo odšteli na Hrvaškem (Krk, Brač in Drubrovnik) in Črna gora. 

Krk

Ena kuna znaša 0,14 eu. En evro pa je približno 7,3 kune.

Krk je drugi največji in najsevernejši hrvaški otok ter med Slovenci ena najbolj priljubljenih počitniških destinacij na Hrvaškem. K temu pripomorejo hitre cestne povezave, od lanskega leta zagotovo tudi ukinitev mostnine. Ali k temu doprinesejo tudi cene pijač v lokalih, konobah in restavracijah, presodite sami.

Za kavo boste v konobi v bližini Malinske odšteli 8 kun, za majhen machiatto 9 kun in za velik machiatto 10 kun, ravno toliko boste odšteli tudi za kapučino. Steklenička (2,5 decilitra) priljubljene pijače pepsi ali tonika vas bo stala 15 kun. 

Novice Svet24
Cenik lokala pri Malinski na Krku.

Brač

Brač je tretji največji hrvaški otok in največji med otoki Dalmacije. Ima nekaj čez 180 kilometrov obale, bogatijo pa ga številni peščeni zalivi. Mestece Bol s svojo znamenito plažo Zlatni rat je najbolj znana turistična točka otoka Brača. 100 metrov od Zlatnega rata boste v lokalu za espreso in majhno kavo z mlekom odšteli 14 kun, za veliko kavo z mlekom pa 17 kun. Cena kapučina je 18 kun.

Novice Svet24
Cenik lokala na Zlatnem ratu.

V Murvici, ki je od Bola oddaljena približno tri kilometre, boste za priljubljen kofenski napitek odšteli nekaj manj. Cena kave z mlekom je 10 kun in kapučina 12 kun. Cene brezalkoholnih pijač – tonik, kokakola, itn. – pa je v Murvici pet kun višja kot v konobi pri Malinski na Krku.

Novice Svet24
Cenik konobe v Murvici na Braču.

Dubrovnik

Dubrovnik je najjužnejše hrvaško mesto in je eno od štirih največjih mest Dalmacije, kamor se v poletnih mesecih velikokrat odpravijo znani obrazi (na tamkajšnjih plažah so imeli doslej priložnost videti igralca Toma Cruisa in Michaela Douglasa, režiserja Stevena Spielberga, …) in izjemno premožni posamezniki. Ti se zagotovo požvižgajo na dejstvo, da je Drubrovnik eno najdražjih mest, mi pa smo preverili, koliko boste za potešitev žeje ali želje po kofeinskem napitku odšteli na Stradunu - glavni dubrovniški ulici starega mestnega središča.

Novice Svet24
Cenik enega od lokalov na Stradunu v Dubrovniku.

Espresso in macchiato vas bosta stala 25 kun, velika skodelica kave s smetano pa 33 kun. Za vročo čokolado s smetano boste odšteli 38 kun, za stekleničko kokakole ali tonika (2,5 dcl) pa kar 36 kun.

Utjeha v Črni gori

Vstop v Črno goro je za državljane Slovenije mogoč brez omejitev oziroma brez dodatnih pogojev (potrdila o cepljenju, prebolelosti ali izvidu o negativnem testu). Morda se bo ravno zato več Slovencev na dopust odpravilo v to majhno balkansko državico. 

Preverili smo, kakšne so cene v Utjehi, ki se nahaja med Barom in Ulcinjem. Za turško kavo v lokalu ob plaži boste odšteli 1,5 evra, medtem ko je cena kokakole, pomarančnega soka in limonade 2 evra. 

Novice Svet24
Cenik lokala v Utjehi.