dan državnosti

FOTO: Ob uradni državni proslavi v Ljubljani tudi alternativna

B.K./STA
25. 6. 2021, 20.32
Posodobljeno: 25. 6. 2021, 20.42
Deli članek:

Ljubljanski Prešernov trg in okoliške ulice so napolnili petkovi protestniki in drugi obiskovalci alternativne proslave ob dnevu državnosti, ki so ga poimenovali Praznik ljudstva. Na njem izražajo nezadovoljstvo z aktualno oblastjo.

Bobo
Alternativna državna proslava ob dnevu državnosti.

Medtem, ko uradna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti poteka na Trgu republike v Ljubljani, so se na Prešernovem trgu zbrali petkovi protestniki, sindikati in številni drugi predstavniki civilne družbe.

Alternativna proslava poteka pod budnim očesom številnih policistov, ki so pridržali skupino provokatorjev, sicer pa dogodek poteka mirno.

Bobo
Alternativna državna proslava ob dnevu državnosti.

Alternativna proslava je po besedah organizatorjev odprta za vse ljudi, ki "prepoznajo, da gre za praznik ljudstva, ne pa za praznik političnih elit in enostranskega pripisovanja zaslug," so v sporočilu za javnost zapisali v Protestni ljudski skupščini, ki se je v preteklem letu oblikovala ob robu petkovih protestov.

Bobo
Alternativna državna proslava ob dnevu državnosti.

Izpostavili so še, da imajo prebivalci in prebivalke Slovenije dovolj političnih razprtij izpred 30 let, zato je tema proslave usmerjena v prihodnost in blagostanje za vse. "Ljudje si predvsem želimo dostojnega in svobodnega življenja. Trenutne politične stranke in njihove veljaki pa so nas večinoma razočarali in Slovenija ni upravičila pričakovanj in upov, ki smo jih imeli pred 30 leti. Zato je čas za preobrazbo Slovenije v vključujočo, pravičnejšo in enakopravnejšo družbo, pod načeli demokracije, vladavine prava, svobode in socialne pravičnosti," so zapisali.

Bobo
Alternativna državna proslava ob dnevu državnosti.