»kulturni genocid«

FOTO: Na območju internata odkrili posmrtne ostanke 215 otrok

S.R.
28. 5. 2021, 21.09
Posodobljeno: 28. 5. 2021, 21.15
Deli članek:

V kanadski provinci Britanska Kolumbija so na območju internata za staroselce odkrili množično grobišče, v katerem so počivali posmrtni ostanki kar 215 otrok.

Profimedia
Internat Kamloops.

Gre za posestvo v bližini kraja Kamloops, na katerem se je nekdaj nahajala šola. Množično grobišče so s pomočjo tako imenovanega zemeljskega radarja odkrili pripadniki plemena Tk’emlups te Secwépemc, poroča britanski Guardian. Vzrok in čas smrti otrok še ni znan, med 215 posmrtnimi ostanki pa naj bi nekateri pripadali otrokom, ki so šteli največ tri leta.

Profimedia
Internat Kamloops.

Šolo oziroma internat je sicer leta 1890 ustanovila Rimskokatoliška cerkev, svoja vrata pa je zaprla leta 1978. Delovala je v okviru mreže vzgojn-izobraževalnih ustanov, v okviru katerih so želeli staroselce na silo asimilirati v družbo. To so počeli tako, da so otroke odvzeli njihovim staršem, jih premestili v internate ter jim prepovedali uporabo njihovega jezika in izvajanje tradicionalnih kulturnih navad. Dogajanje v teh ustanovah so pogosto spremljali fizično in psihično nasilje, spolne zlorabe in prisilno delo.

V teh internatih naj bi se »izobraževalo« najmanj 150.000 otrok staroselcev, kanadska Komisija za resnico in spravo pa je prakso označila za »kulturni genocid.«

Profimedia
Internat Kamloops.