Zgolj preusmeritev pozornosti?

Chicaška županja za intervjuje na voljo le novinarjem, ki niso belopolti

R.T.
20. 5. 2021, 08.41
Posodobljeno: 20. 5. 2021, 08.46
Deli članek:

Mar skuša pozornost preusmeriti od bolj perečih tem?

Profimedia
Lori Lightfoot

Županja Chicaga Lori Lightfoot je po novem za intervjuje na štiri oči na voljo izključno tistim novinarjem, ki niso belopolti. Odločitvi nasprotujejo tudi nekateri njeni demokratski kolegi. Očitki, da gre za diskriminacijo, kakršna je v Združenih državah Amerike prepovedana od 60. let prejšnjega stoletja, na družabnih omrežjih niso umanjkali.

Lightfootova ni ostala tiho. Tako je med drugim tvitnila, da skuša s tem razbiti status quo, torej dosedanje stanje, ki je številne pustilo na cedilu, in dodala, da je sramotno, da je večina sedme sile v mestu, kjer več kot polovica prebivalstva ni belopolta, ravno takšna. »Raznolikost in vključevanje sta nujna v vseh institucijah, vključno z mediji. Da bi napredovali, se moramo spremeniti,« je dala vedeti.

Lightfootova je svojo kampanjo za županski stolček leta 2019 osnovala na dejstvu, da je prva istospolno usmerjena Afriška Američanka, ki za omenjeni položaj kandidira v katerem od ameriških večjih mest.

Županja je bila tekom letošnjega leta deležna kritik, sploh zaradi porasta kriminalitete in nasilja. Nekateri zato špekulirajo, da poskus diverzifikacije medijev služi zgolj preusmerjanju pozornost s perečih tem, denimo naraščanja števila umorov v afriško ameriških in hispanskih skupnostih.