Spremembe tudi pri prehajanju meje

Današnje vladne poteze: Simič prevzel Furs, Rupel Javno agencijo za knjigo

S.R.
19. 5. 2021, 21.33
Posodobljeno: 19. 5. 2021, 22.38
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sprejela nekaj sprememb pri prehajanju meje z Madžarsko, imenovala dva nova vršilca dolžnosti in sprejela predlog novele Zakona o informacijski varnosti.

Vlada RS
Janez Janša na današnji seji vlade na Brdu pri Kranju.

Vlada Janeza Janše se je danes, kot v zadnjem letu vsako sredo, sestala na Brdu pri Kranju, kjer je znova pretresala ukrepe za zamejitev širjenja covida-19. Nekaj odločitev oziroma sprememb je povezana drugimi področji, a gremo po vrsti.

Prehajanje meje z Madžarsko

Vlada je na današnji seji izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Kot je razvidno s spletišča vlade, se s spremembo ukinjajo kontrolne točke tudi na meji z Madžarskom pri čemer je vlada dodala izjemo za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se najpozneje v osmih mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Slovenija. Gre za cepiva Moderne, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca in Janssen, za katera je dovoljenje za pogojno uporabo izdala Evropska agencija za zdravila (Ema), ter cepiva Sputnik V, CoronaVac, Covishield in cepivo proizvajalca Sinopharm. Kot so poudarili, se ustrezna zaščita za prebolevnike vzpostavi takoj po cepljenju. Nekaj sprememb so uvedli tudi na seznamu rdečih držav.

Ostali odloki niso dočakali sprememb, vlada pa je veljavnost iz teh odlokov podaljšala za nadaljnjih sedem dni. Tako bodo denimo še naprej obvezne maske v zaprtih prostorih in zunaj, kjer ni možno ohranjati ustrezne razdalje. Še vedno je obvezna tudi namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Simič in Rupel

Potrdilo se je tudi, kar se je v zadnjem času le špekuliralo. Vlada je danes za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Fursa imenovala davčnega strokovnjaka Ivana Simiča. Mandat bo nastopil 1. junija in bo vršilec dolžnosti ostal do imenovanja novega generalnega direktorja. Simič je trenutno vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo. Furs trenutno kot v. d. generalnega direktorja vodi Simon Starček, ki je vodenje uprave začasno prevzel 1. marca in na položaju nasledil v. d. generalne direktorice Ireno Nunčič. Ker je Starček 7. maja podal odstopno izjavo, je minister za finance Andrej Šircelj vladi predlagal njegovo razrešitev, poroča STA, kjer dodajajo, da je v postopku iskanja novega direktorja Fursa ministrstvo za javno upravo februarja prejelo eno prijavo, ki je bila naknadno umaknjena. S tem je bil postopek posebnega javnega natečaja zaključen.

Slovenija je danes dobila še enega novega vršilca dolžnosti, in sicer vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, kar je pričakovano postal nekdanji zunanji minister, pisatelj, publicist in urednik Dimitrij Rupel. Z delom bo začel 2. junija in bo vršilec dolžnosti ostal vse do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju. Obenem je bil po poročanju STA v svet Jak kot predstavnik ustanovitelja imenovan Damjan Damjanovič.

Informacijska varnost

Vlada je sprejela novelo Zakona o informacijski varnosti, s katero predlaga spremembo pri umestitvi pristojnega nacionalnega organa za informacijsko varnost. V skladu s predlogom bi se Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost, ki je trenutno organ v sestavi Ministrstva za javno upravo, preoblikovala v samostojno strokovno službo vlade. V to novo vladno službo bi se v čim krajšem možnem času umestilo tudi skupino za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij organov državne uprave, poroča STA.