zavajanje, utaja in goljufija

New York Trumpa preiskuje zaradi kriminalnih dejanj

B.K.
19. 5. 2021, 08.47
Posodobljeno: 19. 5. 2021, 08.47
Deli članek:

Tožilec v New Yorku se je pridružil kolegu iz Manhattana pri kazenskem pregonu Trumpove organizacije.

Reuters
Donald Trump

Okrožni državni tožilec ameriške zvezne države New York, ki vodi civilno preiskavo podjetja bivšega predsednika Donalda Trumpa, je podjetje začel preiskovati še zaradi domnevnih kaznivih dejanj zavajanja davčnih organov in posojilodajalcev. Trumpovo podjetje naj bi namreč davčnim organom prikazovalo nižjo vrednost svojega premoženja, bankam pa višjo.

Kazensko preiskavo v New Yorku usmerja pravosodna ministrica Letitia James iz vrst Demokratov, kazensko preiskavo v zvezni državi Manhattan pa tamkajšnji pravosodni minister Cyrus Vance, prav tako Demokrat. Trumpova organizacija se na nove obtožbe še ni odzvala, je pa nekdanji predsednik preiskavo v Manhattanu že pred časom označil za “politično motivirano”. Vance jo sicer vodi že dve leti, poleg zavajanja davkarije in bank pa ga preiskuje še zaradi domnevne zavarovalniške goljufije.

Proti Trumpu kazenska preiskava teče tudi v sicer tradicionalno konservativnejši zvezni državi Georgia, kjer ga preiskujejo zaradi suma poskusa vplivanja na rezultate lanskih predsedniških volitev. V Georgii je sicer po tesnem finišu slavil Trumpov demokratski protikandidat Joe Biden, Trump pa je pritiskal na sekretarja te zvezne države, da izid volitev zavrne, saj je bil prepričan, da so rezultati prirejeni.