Post brexit

Dnevni uličnega divjanja na Severnem Irskem

G.G.
8. 4. 2021, 16.31
Posodobljeno: 8. 4. 2021, 17.05
Deli članek:

Metanje molotovk, napadi na policiste, zažiganje avtomobilov. Prizori, ki so jih bili na Severne Irskem vajeni v 70, 80 in 90-ih letih 20. stoletja.

Profimedia
Če se vmešajo policisti, postanejo tarča obeh strani.

V Belfastu, Londonderryu in še nekaterih drugih mestih so tokrat strasti vzplamtele zaradi brexita. Natančneje, tako republikanci kot unionisti so nezadovoljni s trgovinskimi dogovori po izstopu Velike Britanije iz EU. To je namreč prineslo ovire v odnosih s Severno Irsko in preostalim delom Velike Britanije.

Profimedia
Zažgan avtobus na ulicah Belfasta.

V zadnjih petih dneh je bila najbolj burna noč na četrtek. Na ulicah Belfasta je prišlo do spopadov med unionisti (protestanti, za obstoječe stanje) in nacionalisti oz. republikanci (katoliki, za združitev z Irsko). Vmešala se je policija, zato jo je skupilo še osem policistov, od začetka aprila že več kot petdeset. Mimogrede je zagorelo več avtomobilov in avtobus, proti izložbam pa so letele molotovke.

Predstavnik severnoirske policije Jonathan Roberts meni, da obstaja možnost, da so v izgrede vpletene in da jih organizirajo paravojaške skupine. Več sto ljudi je bilo namreč na obeh straneh pregrade, ki ločuje unionistično in republikansko ulico na zahodu mesta. Ocenil je, da takšnega nasilja že leta niso videli ne v Belfastu in ne drugod na Severnem Irskem ter da so imeli srečo, da ni bil nihče huje ranjen ali mrtev.

Politiki vseh političnih barv pozivajo k takojšnji ustavitvi nasilja in reševanju morebitnih konfliktov s pogovori.

Profimedia
Nacionalistična mladina se igra z ognjem.