bližnji vzhod

VIDEO: V opozorilo Iranu vzletela dva ameriška bombnika, obdana z izraelskimi lovci

B.K.
8. 3. 2021, 14.42
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 14.43
Deli članek:

Prelet naj bi služil prikazu izraelske moči.

IDF
Ameriški bombnik B-52 ob spremljavi izraelskih lovcev F-15.

V nedeljo sta nad izraelskim zračnim prostorom zaokrožila dva ameriška bombnika B-52, ki jih je spremljalo več lovcev F-15 izraelskih zračnih sil. Gre za že sedmo misijo preleta izraelskih lovcev v zadnjega pol leta, a tokrat so prvič spremljali ameriške bombnike.

Izraelska vojska je ob tem sporočila, da je bil prelet "ključnega pomena za vzdrževanje varnosti izraelskega in bližnjevzhodnega zračnega prostora," v sporočilu za javnost pa niso neposredno omenili Irana, čeprav naj bi po prepričanju poznavalcev šlo za opozorilu Teheranu.

Tako so prelet razumele tudi iranske oblasti, ki so se nanj ostro odzvale. Iranski obrambni minister Amir Hatami je tako obljubil, da bo Teheran "Tel Aviv in Haifo zravnal z zemljo," če bi si Izrael drznil napasti Iran. Odnosi med državama, ki so vedno bili sovražni, so še toliko bolj napeti po tem, ko je bil novembra lani v atentatu umorjen vodilni iranski jedrski znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh. Teheran za njegovo smrt krivi izraelsko tajno službo.

Tovrsten napad tako ni nemogoč. Prejšnji teden je izraelski obrambni minister in premier-v-čakanju Beni Ganc za ameriško konservativno televizijo Fox News dejal, da so izraelske sile "identificirale več tarč" na ozemlju Irana, katerih uničenje bi lahko negativno vplivalo na njihov domnevni razvoj jedrskega orožja in drugega orožja za masovno uničenje. Iranske oblasti tovrstne obtožbe zanikajo.

Izrael je sicer edina država na bližnjem vzhodu, ki je jedrsko pripravljena. Čeprav izraelske oblasti uradno ne priznavajo, da si lastijo jedrske konice, je to v preteklosti potrdilo več njihovih znanstvenikov in politikov.