V Italiji

Ujeli domnevnega pomagača pri napadih v Parizu leta 2015

L.K./STA
8. 3. 2021, 13.59
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 14.05
Deli članek:

Moški naj bi teroristom zagotovil dostop do ponarejenih dokumentov.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Italijanska policija je danes sporočila, da so aretirali 36-letnega Alžirca, ki ga sumijo članstva v skrajni skupini Islamska država (IS), pomagal pa naj bi skrajnežem, ki so novembra 2015 izvedli teroristične napade v Parizu. Moški naj bi teroristom zagotovil dostop do ponarejenih dokumentov, so še sporočili iz policijskega urada v Bariju.

"Preiskovalci domnevajo, da je bil osumljenec povezan z džihadističnim okoljem in da je neposredno podpiral izvajalce terorističnih napadov v Bataclanu," so sporočili iz policije.

V napadih novembra 2015 so skrajneži ubili okoli 130 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 350, ko so vdrli na več prizorišč po francoski prestolnici, med drugim v koncertno dvorano Bataclan.

Moški, ki ga je časnik La Repubblica identificiral kot Athmaneja Touamija, naj bi napadalcem uredil ponarejene dokumente.

Skupaj z bratoma naj bi pripadal tudi celici Islamske države, ki je aktivna v Franciji in Belgiji. V stiku naj bi bil s snovalcem pariških napadov Abdelhamidom Abaaoudom in džihadističnim pridigarjem Khalidom Zerkanijem, ki je rekrutiral mlade za spopade Islamske države v Siriji.

Touami trenutno že prestaja zaporno kazen v Bariju zaradi posedovanja ponarejenih dokumentov, predvidoma naj bi ga izpustili junija.