poglobljeno sodelovanje

Švedska za obrambo pred Rusijo računa na Finsko

B.K.
18. 2. 2021, 14.25
Posodobljeno: 18. 2. 2021, 15.18
Deli članek:

Švedska načrtuje skupno vojaško sodelovanje s Finsko.

Reuters
Švedski Saab bi lovce Gripen dobavljal Finski.

Švedska je vznemirjena zaradi domnevne ruske nepredvidljivosti, zato želi vzpostaviti načrt skupne obrambe s Finsko proti grožnji z vzhoda, pišejo švedski in finski mediji. Švedska naj bi računala na vzpostavitev celovitega in enotnega vojaškega sodelovanja s svojo sosedlo.

To je na obrambnem seminarju, ki ga je v torek organiziralo švedsko letalsko in obrambno podjetje Saab, izrazil švedski obrambni minister Peter Hultqvist. Dejal je, da Švedska s Finsko na področju obrambe sodeluje že mnogo globlje in širše kot s katero koli drugo državo. Sodelovanje med državama “zajema operativno načrtovanje v mirnih, kriznih in vojnih razmerah. To je zgodovinsko novo razmerje med našimi odnosi. Skupna operativnost naših oboroženih sil se iz dneva v dan izboljšuje,” je po poročanju protala Euractiv povedal Hultqvist.

Švedska in Finska sicer nista del severnoatlanske vojaške povezave Nato, zato morata državi poskrbeti sami zase, pa je izpostavil namestnik poveljnika švedskih zračnih sil Anders Persson. “To je realnost, ki jo živimo zdaj in jo bomo morda še leta. Grožnje so za obe državi enake,” je dejal. Persson si sicer zamišlja, da bi v prihodnje zračne sile obeh držav delovale tako koordinirano kot da bi šlo za eno, skupno letalstvo, “a z dvema poveljnikoma”. Letala bi lahko vzletala iz letališč v obeh državah in piloti bi imeli podoben trening.

Za vsem tem sicer leži ne le domnevna grožnja z vzhoda, ampak tudi želja Švedske, da bi Finski dobavila svoje vojaške lovce Saab Gripen. Finska bo namreč letos nabavljala nove vojaške lovce, za posel pa se poleg Saaba z lovcem Gripen potegujejo še ameriška Boeing z lovcem F/A-18 Super Hornet ter Lockheed Martin z lovcem F-35, francoski Dassault z lovcem Rafale, in nemško-italijansko-britanski konzorcij z lovcem Eurofighter Typhoon.