motnje na trgih

Cena srebra je poskočila, gre za novo zlato jamo?

B.K.
1. 2. 2021, 12.10
Posodobljeno: 1. 2. 2021, 13.59
Deli članek:

Dvignile so se cene srebra. Je za njimi nov poskus malih vlagateljev k dvigu cen?

Profimedia
Srebrne palice

Cena srebra že od konca septembra ni bila tako visoka. Še višje pa so se povzpele delnice proizvajalcev srebra in skladov, ki temeljijo na srebru. Razlog temu bi kaj lahko bil podoben kot razlog za nedavno skokovito rast cene delnic ameriškega podjetja GameStop, ki so iz dobrih 17 ameriških dolarjev, kolikor je bila delnica vredna v začetku januarja, poskočile na več kot 347 dolarjev za delnico sredi preteklega tedna. Če bi v začetku januarja v te delnice investirali denimo 5.000 evrov, bi si prejšnjo sredo lahko izplačali približno 95.000 evrov dobička.

Cena delnic podjetja GameStop se ni dvignila zaradi dobrih poslovnih rezultatov podjetja, ki je še pred tedni bilo tik pred bankrotom. Razlog za sunkovit dvig cene je bila organizirana akcija tako imenovanih majhnih investitorjev, takšnih in drugačnih fizičnih oseb, ki svoje prihranke investirajo v vrednostne papirje. Ti so se na spletnem forumu r/wallstreetbets v velikem številu dogovorili, da bodo koordinirano nakupili omenjene delnice in jo tako zagodli finančnim skladom, ki so stavili na padec delnice.

Kaj je izposoja delnic na kratko ali "shorting"?

Pri trgovanju z vrednostnimi papirji, predvsem z delnicami, obstaja namreč tehnika špekuliranja poimenovana "shorting" ali držanje delnic na kratko. Gre za mehanizem pri katerem si investitor od nekoga izposodi delnice nekega podjetja, z obljubo, da mu jih bo čez dogovorjeni čas vrnil z dodatkom manjše provizije. Investitor (v tem primeru so to bili finančni skladi) izposojene delnice nato proda, stavi pa na to, da bo njihova cena, ko jih bo moral vrniti, še dodatno padla in tako bo sam zaslužil. Če si je delnice izposodil, ko so bile te vredne denimo 30 dolarjev, vrnil pa jih bo, ko bodo po 15 dolarjev, bo zaslužil po 15 dolarjev na delnico.

"Shorting" je znana in mnogokrat uporabljena strategija špekulativnega kapitala za ustvarjanje dohodka, a ima eno hudo pomanjkljivost. Če se stava investitorja ne izide in se delnica ob roku za njeno vrnitev podraži, bo imel izgubo. Če njena cena naraste za več kot lahko investitor plača pa ga bo takšna situacija spravila v bankrot. In ravno to se je zgodilo s skladom Melvin Capital, ki je stavil na padanje cen delnic GameStopa, a ga je organizirana akcija majhnih vlagateljev pahnila čez rob solventnosti in v bankrot. Delnice, ki si jih je izposojal (in jih prodajal), ko so bile vredne manj kot 20 dolarjev, je moral namreč vračati, ko je njihova cena poskočila za 15-krat.

Mnogi spletni brokerji, kot je denimo med ameriškimi mladimi priljubljena aplikacija Robinhood, so zato ob koncu tedna omejili možnosti trgovanja z delnicami GameStopa, dovolili so le še njihovo prodajo, ne pa več njihovega nakupa. Zato se je že začelo pojavljati vprašanje, kam se bodo ti majhni vlagatelji, ki so jo resno zagodli velikim finančnim firmam, preselili po GameStopu. Čeprav se ta teden trgovanje z delnicami GameStopa nadaljuje normalno in je cena znova poskočila v bližino rekorda, pa naj bi se ti majhni investitorji zdaj osredotočili ne na delnice pač pa na plemenito kovino - srebro.

Trend rasti v srebru?

Največji finančni sklad na svetu, ki temelji na srebru, iShares Silver Trust, je v petek zabeležil skoraj milijardo ameriških dolarjev dotoka novih sredstev. Cene srebra so tako danes zrasle za okoli šest odstotkov, potem ko so za enak odstotek narasle že v petek. Še bolj so narasle cene delnic nekaterih proizvajalcev srebra, rekorder je zaenkrat ameriški First majestic, kateremu je cena delnice narasla za 29 odstotkov.

Strategija malih vlagateljev je, da bodo z nakupom delnic pri skladih, ki trgujejo s srebrom, te sklade prisilili v nakup večjih količin žlahtne kovine. S tem se bo povišala tudi cena kovine, ki je po mnenju mnogih špekulantov prenizka.

Nekaj podobnega se je s sreborom na trgu zgodilo že v preteklosti. Leta 1979 sta brata William in Nelson Hunt nakupila za več milijard dolarjev srebra in tako umetno dvignila cene. Kasneje so ju kaznovali zaradi manipulacije trga, ko je cena srebra na hitro padla pa sta bankrotirala. Leta 1998 pa je ameriški milijonar Warren Buffet za 90 odstotkov dvignil cene srebra, ko je velike količine svojega denarja investiral v to žlahtno kovino.

Slabši obeti

Srebro bo za spontano organizirane male vlagatelje sicer trši oreh od delnic propadlega podjetja GameStop, opozarjajo finančni analitiki. Trg s srebrom je namreč mnogo večji od trga z delnicami enega slabše poznanega podjetja, prav tako pa neposredno s kovino načeloma ne trgujejo posamezniki pač pa to v njihovem imenu počnejo banke, ki so lahko bolj previdne glede nepojasnjenih dvigov in padcev cen. Prav tako je vprašljivo, ali je cena srebra res nižja od realne, saj je srebro v preteklem letu na ceni pridobilo kar 50 odstotkov, zelo ugodne obete o prihodnosti te kovine pa imajo tudi nekatere velike svetovne banke. Ameriška banka Goldman Sachs je srebro prejšnji teden označila za "zaželeno plemenito kovino" in napovedala, da bo cena za unčo, ki se sedaj giblje med 25 in 29 dolarji, kmalu presegla 30 ameriških dolarjev.