Predstavil semafor po občinah

Krek o varljivih številkah, ki padajo, a tudi rastejo, ter o kričanju ob britanskem sevu

C.E.
1. 2. 2021, 12.36
Posodobljeno: 1. 2. 2021, 13.47
Deli članek:

Direktor Nacionalnega urada za javno zdravje Milan Krek pravi, da število novo odkritih okuženih v zadnjih dnevih in tednih počasi pada, a opažamo tudi rast. Epidemiološka slika po njegovi oceni ni rožnata.

STA
Milan Krek pravi, da je stanje v Evropi je alarmantno, cela Evropa se boji angleškega seva. Če se bodo ti sevi močno širili, lahko pride do hudega 3. vala
Mogoče bo koga zbegal Krekov apel, da se naj do konca epidemije obnašamo, kot da smo v karanteni. Vemo pa, da v karanteni ne smemo v trgovino, v službo ali v naravo, kamor nas je napotila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Verjetno je direktor NIJZ menil, da se upošteva vsa priporočila NIJZ.

Krek pravi, da je upad na prvi pogled varljiv in da je potrebno spremljati dogajanje. Skrbi ga, da se lahko krivulja ustali in da ne bo več padanja. Na tem mestu dodajmo, da je bil v soboto in nedeljo delež okuženih nižji kot pred sedmimi dnevi, skupno število okuženih pa je bilo malenkost višje, ker so opravili trikrat več testov kot prejšnji vikend.

Dober podatek pa je, pravi Krek, da število umrlih pada kar strmo, zato upa, "da se bo ta trend nadaljeval."

Postregel je tudi s primerjavo z drugimi evropskimi državami in sklenil, da Slovenija ne izstopa bistveno od evropskega povprečja glede ukrepov, je pa še vedno takoj za Španijo in Belgijo po številu okuženih v zadnjih 14 dnevih. "Maja in junija bi se lahko epidemija izpela, ob ukrepih, ki jih imamo zdaj. Lahko pa se epidemija poslabša. Cela Evropa se boji britanskega seva, poleg njega pa sta še južnoafriški in brazilski," je možnosti naslikal direktor NIJZ. "Če se bo britanski sev razmnožil med nami, in se bo, če mu bomo dali možnost, je lahko že konec februarja kar huda situacija," pa je najbolj črno naslikal Krek.

Nekaj besed je namenil tudi shodom sobotnim in nedeljskim shodom v Zasavju in na Obali. Meni, da so v luči novih sevov takšna druženja zelo nevarna, še zlasti, če "kričijo ob britanskem sevu". Po njegovem mnenju so se tam prisotni okužili s koronavirusom, če je bil ob njih na protestih kdo okužen s koronavirusom.

Rešitev proti novem koronavirusu je cepljenje, je poudaril Krek, a vseeno ne smemo pozabiti na izvajanje ukrepov, saj se vsi ljudje ne cepijo iz takšnih ali drugačnih razlogov, prav tako tudi cepivo ni stoodstotno. Ena od že vidnih posledic cepljenja je po njegovih besedah padec obolevnosti v domovih za starejše in drastičen upad umrlih med oskrbovanci domov.

Krekov občinski semafor

Krek je danes predstavil tudi svoj semafor, v katerega je, kot pravi, vložil kar precej truda. V tej tabeli (spodaj) vidimo, kakšne so trenutne razmere po posameznih občinah.