težave za evropo

BioNTechovo vodstvo svari pred pomanjkanjem cepiva

B.K.
1. 1. 2021, 20.10
Deli članek:

Ustanovitelj podjetja, ki je z ameriškim farmacevtom Pfizer izdelalo prvo cepivo, ki je odobreno za trg Evropske unije opozarja, da bodo v dobavi cepiva nastajale luknje.

Profimedia
Cepivo ameriškega farmacevtskega velikana Pfizerja in nemškega BioNTecha je prvo, ki je na voljo na trgu Evropske unije.

Predsednik uprave in soustanovitelj nemškega biotehniškega podjetja BioNTech, ki je skupaj z ameriškim farmacevtom Pfizer razvilo cepivo proti covidu-19, je v pogovoru za nemški časnik Der Spiegel opozoril, da Pfizer ne bo mogel proizvesti dovolj cepiva, da bi lahko pravočasno cepili evropsko prebivalstvo. V dobavi bodo nastajale prekinitve, je prepričan Uğur Şahin.

"Situacija trenutno ni rožnata. Obstaja vrzel [v dobavi], ker ni drugih odobrenih cepiv in moramo to vrzel zapolniti s svojim cepivom. To je tudi razlog, zakaj zdaj s Pfizerjem delamo na tem, da bi nekako povečali proizvodnjo," je dejal Şahin.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je doslej namreč odobrila le prodajo Pfizerjevega cepiva, ne pa še cepiv njenih konkurentov. Şahin meni, da bo to potrebno storiti čim prej, če nočejo države članice EU ostati brez zadostnega števila odmerkov. Cepivo ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna naj bi sicer odobritev dobilo v sredo, cepivo britanske AstraZenece pa konec meseca.

Şahin je sicer prepričan da je za nastalo zmešnjavo kriva Evropska komisija, ki je podpisala pogodbe z večimi proizvajalci cepiv, v upanju, da bodo vsa odobrena približno istočasno. Komisija je to sicer storila tudi zato, ker pred meseci, ko so pogodbe o dobavi podpisovali, še ni bilo jasno, katero cepivo bo sploh prestalo tretjo fazo testiranja in kdaj. Združene države Amerike so sicer že julija pri Pfizerju naročile 600 milijonov odmerkov cepiva, medtem ko je Evropska komisija do oktobra podpisala pogodbe za dobavo 300 milijonov odmerkov.