Pomanjkanje na Otoku?

Tovornjakarji obtičali na meji pred EU

G.G.
22. 12. 2020, 10.56
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 11.02
Deli članek:

Velika Britanija je izolirana. V zoprnem položaju je 1500 tovornjakarjev, ki so obtičali na avtocesti pred pristaniščem v Dovru.

Profimedia
Kolone tovornjakov pred Dovrom.

Preplah z informacijo o novem, domnevno bolj nalezljivem, sevu koronavirusa so razširili britanski politiki na čelu s premierjem Borisom Johnsonom. Evropske države so reagirale in zaprle meje z Otokom. 

V najtežji situaciji so vozniki tovornjakov, ki bi se morali pred Rokavskega preliva, napotiti v Francijo. Zdaj so obtičali na avtocesti in drugih cestah ter ulica Dovra na jugovzhodu Anglije. Nekateri se bojijo, da bodo morali praznike preživeti na cesti, kar pa je najverjetneje pretirana bojazen. Francoski predsednik Emmanuel Macron bo danes predstavil načrt, s katerim naj bi rešil tudi težave na meji. Najverjetneje bodo voznike tovornjakov testirali s hitrimi testi. Če bodo negativni, bodo smeli nadaljevati pot.

Na drugi strani se pojavlja tudi težava z hrane v Veliko Britanijo. Nekatere trgovske verige so opozoril, da bi lahko na policah trgovin v prihajajočih dneh zmanjkalo nekaterih vrst zelenjave in sadja.