Prostovoljno

Tiste, ki bodo cepivo proti covidu-19 zavrnili, bodo »registrirali«

S.R.
22. 12. 2020, 10.24
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 10.25
Deli članek:

V Španiji bo cepljenje proti covidu-19 sicer prostovoljno, a bo ministrstvo za zdravje vodilo evidenco ljudi, ki se cepiti ne bodo želeli.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Španci bodo s cepljenjem predvidoma začeli 27. decembra, pri čemer bo zaradi pomanjkanja zadostne količine cepiva strategija podobna kot v drugih državah. Prvi pridejo na vrsto najbolj ranljivi, zlasti oskrbovanci v domovih za starejše, osebje v teh domovih, zdravstveni delavci, delavci v kritični infrastrukturi in osebe s kroničnimi obolenji, ki spadajo v ogroženo skupino. Po navedbah ministrstva za zdravje pa osebe, ki bodo cepljenje zavrnile, ne bodo ostale anonimne, poroča španski časnik 20Minutos. 

Španski minister za zdravje Salvador Illa je javnosti ob tem zagotovil, da je cepivo učinkovito tudi v primeru novega seva sars-cov-2, ki so ga najprej odkrili v Združenem kraljestvu in ki ga v Španiji zaenkrat še niso zabeležili. 

Sicer pa bodo informacije o tem, ali se je oseba cepila oziroma je cepljenje zavrnila, zabeležene v tako imenovanem »registru cepljenja,« predvidenem v poročilu o strategiji cepljenji proti covidu-19, ki ga je včeraj objavilo špansko ministrstvo za zdravje. V poročilu so še zapisali, da je dolžnost sodelovanja pri cepljenju na strani posameznika, bo pa to prostovoljno. Kljub temu so dodali, da je »primere zavrnitve cepiva pomembno zabeležiti v registru cepljenja, da bi lahko razumeli morebitne razloge za to v različnih skupinah prebivalstva.« 

Izsledki včeraj objavljene ankete sicer kažejo, da bi se v Španiji proti covidu-19 cepilo 40,5 odstotka prebivalstva. Delež se je glede na novembrsko anketo, v kateri je pripravljenost na cepljenje izrazilo 36,8 odstotka prebivalstva, tako nekoliko dvignil. Dodatnih 16,2 odstotka prebivalstva je v anketi navedlo, da bi se bili pripravljeni cepiti, v kolikor se bo cepivo izkazalo za učinkovito in varno. Novembra je bilo teh zgolj 1,4 odstotka. Se je pa znatno znižal delež prebivalstva, ki cepljenje zavrača. V novembrski anketi je bilo takih 47 odstotkov, decembra pa le še 28 odstotkov. 

S cepljenjem bodo predvidoma začeli v nedeljo, do junija 2021 pa želijo cepiti med 15 in 20 milijoni državljanov. Španija ima sicer približno 47 milijonov prebivalcev.