Incidenti

Po obglavljenju učitelja grožnje in upravičevanje terorizma

R.T.
7. 12. 2020, 09.37
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 09.44
Deli članek:

Minute tišine so bile novembra prekinjene skoraj 800-krat. S provokacijami, grožnjami, upravičevanjem terorizma.

Profimedia
47-letni profesor je v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku pokazal karikature preroka Mohameda.

Francoski učitelj zgodovine in geografije Samuel Paty se je v petek, 16. oktobra iz šole vrača domov, ko ga je napade 18-letnik čečenskega rodu Abdullakh Anzorov in ga obglavil. 47-letni profesor je namreč v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku pokazal karikature preroka Mohameda. Od takrat je francosko ministrstvo za izobraževanje zabeležilo skoraj 800 incidentov v zvezi s slovesnostmi v poklon žrtvi. Ti segajo od groženj pa vse do upravičevanja terorizma.

Od provokacij do nečesa resnejšega

Minute tišine so bile novembra prekinjene skoraj 800-krat. Več kot polovica 2. in 3. novembra, ko so se odvile načrtovane spominske slovesnosti. Več kot polovico incidentov so zabeležili na višješolski ravni, skoraj četrtino pa na osnovnošolski. Večino so jih zagrešili učenci, sedem odstotkov njihovi starši. Zgodilo se je tudi, da je bila na delu tretja oseba.

Profimedia
Spominsko obeležje

Omenjeno ministrstvo je petino vseh primerov označilo za provokacije; 20 odstotkov jih je bilo takih, ko se je nekomu minuta tišine zdela primeren trenutek za začetek pogovora. V 12 odstotkih je šlo za učence, ki pri spominu na žrtev niso hoteli sodelovati. V 17 odstotkih je šlo za upravičevanje terorizma, v petih za grožnje.

Rezultat? 286 prijav in 136 pritožb. Več kot 130 učencev so začasno suspendirali, 44 trajno.

Pritisk

Po učiteljevem obglavljenju je francoska vlada pritisnila na verske ekstremiste. Tako so konec oktobra zaprli mošejo, obtoženo, da je vzpodbujala sovraštvo, skoraj 80 pa so jih označili za potencialno tvegane in jim grozi zaprtje. Vlada je prav tako predlagala, da bi vsakemu otroku dali identifikacijsko številko, na podlagi katere bi preverjali, ali res obiskuje šolo. Starši, ki bi svojim otrokom preprečevali šolanje, bi bili kaznovani z globo ali zaporno kaznijo.

O predlogu bi lahko razpravljali že prihodnji teden.