vesolje

Kapsula z vzorci asteroida po šestih letih pristala na Zemlji

B.K.
7. 12. 2020, 08.36
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 08.41
Deli članek:

Sonda je prepotovala milijone kilometrov in se po šestih letih vrnila na Zemljo.

JAXA
Replika kapsule z materialom.

Japonska kapsula, ki vsebuje znatne količine kamnin z asteroida iz asteroidnega pasu, je pristala blizu mesta Woomera na jugu Avstralije. Kapsula je v "odličnem stanju", so sporočili japonski znanstveniki.

Gre za kapsulo sonde Hayabusa-2, ki je zadnje leto dni raziskovala površino asteroida Ryugu in se je na Zemljo vrnila z obsežno količino kamnin, primernih za analizo. Sonda je 16-kilogramsko kapsulo v Zemljino orbito dostavila v nedeljo popoldan ter jo usmerila proti Zemlji, sama pa je odpotovala nazaj v vesolje, proti novemu asteroidu, ki ga bo dosegla leta 2031.

STA
Ilustracija sonde Hayabusa 2.

Japonski znanstveniki so začeli sondo Hayabusa-2 razvijati leta 2011, njen namen pa je spoznavanje sestave asteroidov, ki bi lahko skrivali odgovor na to, kako je na površje našega planeta prišla voda.

Po navedbah japonskih znanstvenikov je bila misija Hayabuse-2 popolnoma natančna. Uspelo jim je namreč vsa načrtovana dela opraviti v načrtovanem času, zdaj pa jim je v roke dostavila skoraj 100 miligramov vzorcev površja asteroida Ryugu.

Njihova naslednja naloga bo razvoj tehnologije za misijo MMX. Njen namen bo pristanek na Marsovi večji luni Fobos, kjer bo sonda prav tako brskala za kamninami.