20-letnik

Preden je na Dunaju izvedel teroristični napad, je upokojenki pomagal z vrečkami

R.T.
5. 11. 2020, 16.25
Posodobljeno: 5. 11. 2020, 21.04
Deli članek:

Soseda terorista, ki je v napadu na Dunaju pokončal štiri ljudi, je razkrila, kako se je vedel le nekaj ur prej.

Facebook
Kujtim Fejzulai

Če bi vprašali Gordano Nikolić, Kujtim Fejzulai tistega ponedeljka nikakor ni kazal, kakšno nakano je skoval. Še več: 20-letnik ji je celo pomagal nesti vrečke, ki jih je prinesla iz trgovine.

»Izstopila sem iz dvigala v naši stavbi, ko se je spuščal po stopnicah, ki vodijo do njegovega stanovanja. Pritekel mi je nasproti, da bi mi pomagal z vrečkami. Čeprav sem mu rekla, da ne potrebujem pomoči, je vztrajal,« je 68-letnica povedala za The Mirror in dodala, da ji je slabo ob misli, da je nekaj ur pozneje moril.

V okviru preiskave napada so doslej aretirali 15 ljudi. Od tega jih je bilo osem v preteklosti že obsojenih. Štiri so obsodili terorističnih dejanj. Dva, ki so ju spoznali za kriva poskusov umora iz časti, sta bila obsojena na visoke zaporne kazni.

Podpornik Islamske države, ki je imel albanske korenine in državljanstvi Avstrije ter Severne Makedonije, naj bi nosil črne hlače, ko je v ponedeljek zapustil svoje stanovanje. Kar bi lahko pomenilo, da se je pred terorističnim napadom vrnil domov, da bi se preoblekel v povsem belo opravo.

Drugi sosedje se ga spominjajo kot zadržanega in zelo vernega. 20-letnika, oboroženega z avtomatsko puško, pištolo in mačeto, je policija v posredovanju ubila.

Deradikalizacija

Fejzulaija so decembra lani predčasno izpustili iz zapora pod pogojem, da opravi tečaj deradikalizacije. Bil je namreč simpatizer skrajne Islamske države, poleti pa je skušal na Slovaškem kupiti strelivo. O tem je Slovaška obvestila avstrijske kolege. Zaenkrat ni znano, ali so ga oblasti imele pod nadzorom, potem ko so ga izpustili iz zapora.

Islamska država je v torek na platformi Naschir News prevzela odgovornost za napad, a pristnost tega sporočila strokovnjaki še preverjajo.

Povezave z Nemčijo

Nemški notranji minister Horst Seehofer je danes v nemškem parlamentu dejal, da je imel napadalec, ki je izvedel ponedeljkov teroristični napad na Dunaju, povezave z islamskimi skrajneži v Nemčiji.

"Pri primeru v Avstriji so povezave s skrajneži, ki so v Nemčiji obravnavani kot nevarni," je povedal Seehofer, pri čemer ni pojasnil drugih podrobnosti.

Tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva je pozneje dejal, da so islamisti v evropskih državah tesno povezani med seboj. "Zdaj je ključna naloga nemških varnostnih agencij, da ocenijo in preverijo te stike," je povedal po poročanju STA.