Tudi osuplost in nejevera

Afričani se muzajo nad Trumpovim početjem: »takšna zmeda je vredna banana republike«

R.T.
5. 11. 2020, 13.52
Posodobljeno: 5. 11. 2020, 13.52
Deli članek:

Predsedniške volitve v ZDA kot kaže z zanimanjem spremljajo tudi v Afriki, kjer je znano, da se na številnih volitvah srečujejo z obtožbami o korupciji in tudi nasiljem.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kot je znano, se je ameriški predsednik Donald Tump včeraj zjutraj prezgodaj veselil zmage, a nato, ko je z nadaljnjim štetjem glasov bitka postajala vse bolj tesna, napadel z vsemi topovi, vključno s tožbami, s katerimi je želel ustaviti štetje glasov v zveznih državah, kjer je njegova prednost hitro kopnela. Spomnimo, da je njegovo začetno navdušenje prek svojega twitter računa včeraj delil tudi slovenski premier Janez Janša. Številni Afričani so Trumpove včerajšnje manevre pospremili bodisi s smehom bodisi osuplostjo in nejevero, poroča tiskovna agencija Reuters.

V afriški državah, v katerih so se nedavno sami soočali z obtožbami o korupciji na volitvah, dogajanje pa je spremljalo tudi nasilje, so izrazili zaskrbljenost nad signalom, ki ga Trump z razglasitvijo zmage, obtoževanjem in vrsto tožb daje njihovim voditeljem.

»Vedno banana republike« 

Mory Keïta, prodajalec avtomobilskih delov iz Gvineje, kjer je bilo v protestih po kontroverznih predsedniških volitvah prejšnji mesec ubitih več deset ljudi, je poudaril, da »Trump Afriki in državam, kot je njegova, daje slab vzgled. Ne moreš se razglasiti za zmagovalca na volitvah, na katerih kandidiraš, ko obstaja pravosodje.« Njegov rojak Bachir Diallo, uradnik iz rudarskih vod, je zadevo opisal kot »popolno sramoto.« »Takšna zmeda je vredna banana republike,« je bil sarkastičen Diallo.

Ko se je tehtnica začela nagibati v korist Joeja Bidna, so dogajanje mnogi pospremili z občutkom ironije, saj da razvite države afriškim voditeljem pogosto rade očitajo, da ne spoštujejo demokratičnih norm. Ameriško veleposlaništvo v Slonokoščeni obali, kjer so konec tedna potekale sporne predsedniške volitve, je sprti strani denimo včeraj pozvalo k dialogu in spoštovanju vladavine prava. V luči dogajanja v ZDA je bil odziv nepresenetljivo buren. So pa nekateri videli tudi pozitivne stvari. Kot je pojasnila učiteljica Viviane Asseke, je dogajanje v ZDA videti »mirno, ni nasilja.« V Slonokoščeni Obali je v spopadih po volitvah namreč umrlo več kot deset ljudi, nasprotniki predsednika Alassaneja Ouattare, ki je osvojil že tretji mandat, pa trdijo, da je bila njegova izvolitev neustavna. 

»Kar spremljamo pri Trumpu ni nič drugače kot to, kar vidimo v afriški politiki. A je strašljivo to videti v Ameriki,« pa je dogajanje komentiral Tito Kisiya, tržnik iz Tanzanije. Tudi tam so prejšnji teden potekale predsedniške volitve, ki so bile deležne hudih kritik ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea, tesnega Trumpovega zaveznika.