Štirje mrtvi

Avstrijski kancler po terorističnem napadu na Dunaju: Gre za boj med številnimi, ki verjamejo v mir, in peščico, ki si želi vojne

G.G.
3. 11. 2020, 07.01
Posodobljeno: 3. 11. 2020, 12.23
Deli članek:

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je šokirano javnost seznanil s podatki o včerajšnjem terorističnem napadu na Dunaju.

Reuters
Preiskava po terorističnem napadu na Dunaju.

Napad okoli 20. ure v prvem okrožju Dunaja so najverjetneje izvedli simpatizerji Islamske države. Enega od napadalcev so policisti ubili, terorist ali teroristi, če jih je bilo več, pa so krivi za tri smrtne žrtve. Nehammer je Dunajčane pozval, naj danes ostanejo doma, če jim res ni treba v službo, ali pa naj se vsaj izogibajo središču mesta.  Prav tako naj doma ostanejo otroci, če le lahko, pouk za njih danes ni obvezen.

Reuters
V zgodnjih jutranjih urah je bila v središču Dunaja policija na vsakem koraku.

Kaj je doslej znanega?

Napad sta izvedli najmanj dve osebi, mogoče štiri, predvideva policija. Streljati so začeli v bližini Schwedenplatza, v tako imenovanem burmudskem trikotniku, kjer so si za tarče izbrali ljudi, ki so bili v toplem večeru na terasah lokalov in so uživali še zadnji večer pred lockdownom. Po prvih strelih je izbruhnila panika, odzvala se je policija, ki je ustrelila enega od napadalcev. V naslednjih minutah so poročali o streljanju in paniki na še petih lokacijah v bližini: Bauernmarktu, Morzinplatzu, Grabnu, Fleischmarktu in ulici Salzgries.

Reuters
Policisti so ustavljali in preiskali mimoidoče.

Simpatizer Islamske države

Policisti poznajo identiteto ubitega terorista, ki je bil oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto, nosil pa je tudi imitacijo eksplozivnega pasu. Policija je že ponoči vdrla v njegovo stanovanje in ga preiskala. Gre za radikalizirano osebo, "islamističnega terorista", ki je simpatiziral z Islamsko državo, je pojasnil Nehammer. Ubiti islamist naj bi po poročanju Bilda na instagramu objavil svoje fotografije, na katerih pozira z orožjem in prisega zvestobo voditelju Islamske države Abu Ibrahimu. Zdaj je že znano, da gre za 20-letnega Kujtima F., državljana Avstrije in Makedonije.

Policija je doslej preiskala več stanovanj in prijela osebe, ki bi lahko bile povezane z napadom.

Kaj je znanega o štirih žrtvah? Mrtvi dva moška in dve ženske, ena je bila natakarica v enem od lokalov v »bermudskem trikotniku«. Še 15 ljudi je bilo ranjenih, od tega jih je sedem huje poškodovanih. Trije so lahko zjutraj zapustili bolnišnico.

Ne gre za konflikt med kristjani in muslimani

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v nagovoru narodu napovedal odločen boj proti terorizmu. 

"Naš sovražnik - islamski terorizem - ne želi le povzročiti smrti in bolečine, temveč želi razdeliti našo družbo," je poudaril Kurz v televizijskem nagovoru ter izpostavil, da bo Avstrija branila svojo demokracijo, temeljne pravice in liberalni način življenja. "Nikoli ne bomo dovolili, da to sovraštvo dobi zagon," je dejal avstrijski kancler in dodal: "Moramo se zavedati, da ne gre za konflikt med kristjani in muslimani ali med Avstrijci in migranti. Gre za boj med številnimi, ki verjamejo v mir, in peščico, ki si želijo vojne."

Dejal je še, da je napad zakrivilo sovraštvo do avstrijskega načina življenja in sovraštvo do temeljnih vrednot v državi. Napovedal je še pregon in pravične kazni za napadalce in tiste, ki stojijo za napadom.

Reuters
V centru Dunaja so se odvijali neverjetni prizori.