Številni brez maske

FOTO: Na »fetišistični zabavi« se je gnetlo 600 ljudji, policija jih je razkadila

S.R.
26. 10. 2020, 08.08
Posodobljeno: 26. 10. 2020, 08.09
Deli članek:

Na zabavi v Berlinu se je mudilo precej več ljudi, kot je bilo sprva predvideno in kot je z vidika varnosti omogočala lokacija.

Twitter/Polizei Berlin Einsatz
Policija jih je razgnala.

Z zdaj že prej starim kot novim koronavirusom se v teh tednih bori celotna Evropa, vključno z Nemčijo, ki je prvi val podobno kot Slovenija prestala brez pretiranih težav. Šlo jim je celo tako dobro, da so tako v prvem valu kot v tem jesenskem času njihov bolnišnice sprejemale tudi bolnike svojih gosto poseljenih sosed, vključno s Francijo, Italijo in Nizozemsko. A se zdaj zadeve zaostrujejo tudi tam. V zadnjih petih dneh beležijo več kot 10.000 novih primerov okužbe dnevno (včeraj se je število ustavilo pri 9829 potrjenih primerih), trenutno pa je aktivno okuženih več kot 110.000 oseb. Umrlo je že več kot 10.000 bolnikov, okuženih z nadležnim virusom. 

Nekatera večja mesta v Nemčiji so v odzivu na hitro širjenje virusa že odpovedala tradicionalne božične sejme, ali pa so dovoljeno število udeležencev na teh sejmih močno omejila. Decembra po državi običajno poteka približno 2500 božičnih sejmov, samo tisti v Frankfurtu pa privabi tudi več kot dva milijona obiskovalcev. Za odpoved oziroma občutne omejitve so se tako letos odločili v Berlinu, Düsseldorfu in Kölnu, ki se jim je zdaj pridružil tudi Frankfurt. S tem korakom zaenkrat še vedno odlašajo v Münchnu in Nurembergu, poroča britanski BBC. 

Preveč na kupu

Virus pa kot kaže ne ovira za nekatere zabave željne Berlinčane, kjer se oblasti sicer že nekaj časa soočajo z množičnimi protesti proti omejitvami, namenjenimi zamejitvi epidemije. Tako je morala policija v nemški prestolnici v noči na soboto posredovati v primeru množične zabave, ki je glede na število udeležencev presegla kapacitete lokacije, na kateri je potekala. Policisti so jo na twitterju označili kar za »fetišistično zabavo,« pri čemer so dodali, da se je za udeležence »verjetno končala nezadovoljivo.« 

Šlo je za zabavo na prostem, vstopnice, ki jih je bilo na voljo zgolj 250, pa je bilo treba kopiti vnaprej. Po navedbah policije se je nato na lokaciji gnetlo približno 600 udeležencev, številni med njimi tudi naj ne bi nosili maske. Ni jim preostalo drugega, kot da druženje ustavijo in prostor izpraznijo.