Belorusija

Opozicijsko aktivistko med protesti strpali v kombi in odpeljali neznano kam

J.P.
7. 9. 2020, 16.30
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 16.35
Deli članek:

Bila je zadnja od treh. Njeni kolegici sta pobegnili.

Profimedia
Marija Kolesnikova

Očividci trdijo, da so neznanci med protesti v Minsku v vozilo strpali Marijo Kolesnikovo in jo odpeljali neznano kam.

Glede na poročanje neodvisnega medijskega portala Tut.by naj bi jo neznani zamaskirani moški zgrabili v središču Minska, ji vzeli mobilni telefon in jo odpeljali s kombijem. Litovski zunanji minister Linas Linkevičius je danes na twitterju ocenil, da so aktivistko ugrabili, in pozval k njeni izpustitvi.

Profimedia
Marija Kolesnikova

Protestov v prestolnici Minsk se je ta konec tedna udeležilo več deset tisoč ljudi. Opazovalci so poročali o celo 100.000 udeležencih. To so največji protesti v zgodovini države, ki se vrstijo že skoraj en mesec. Oblasti so sicer sporočile, da se je po celi državi protestov udeležilo okoli 30.000 ljudi.

Kolesnikova je ena od treh žensk, ki so avgusta združile sile in se na predsedniških volitvah zoperstavile beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku.

9. avgusta je po uradnih podatkih znova zmagal Lukašenko. Sledili so protesti, ki jih je režim skušal zatreti s silo. Več tisoč ljudi je bilo zaprtih, številni grobo pretepeni, nekateri tudi ubiti. Protestniki zahtevajo spremembe in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem mnenju je zmagovalka opozicijska voditeljica, 37-letna Svetlana Tihanovska, ki je zbežala v Litvo. Pobegnila je tudi Veronika Tsepkalo, še ena od omenjene trojice.

Beloruske oblasti so v preteklih tednih aretirale že več članov opozicijskega koordinacijskega sveta, ki mu pripada tudi Kolesnikova. Belorusko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da nimajo nobenih informacij o domnevnem pridržanju Kolesnikove.