Svet

Julija so znova začeli izvajati smrtno kazen, usmrtili so že štiri ljudi

B.K./STA
28. 8. 2020, 08.59
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 08.59
Deli članek:

V zveznem zaporu Terre Haute v ameriški zvezni državi Indiana so v četrtek usmrtili 38-letnega pripadnika indijanskega plemena Navajo Lezmonda Mitchella, ki je bil obsojen za umor 63-letne Alyce Slim in njene devetletne vnukinje Tiffany Lee. To je bila že četrta zvezna usmrtitev v ZDA po njihovi obnovi julija letos.

Arhiv Svet24
Usmrtitvena soba.

Pred tem v ZDA zveznih obsojencev niso ubijali 17 let, vlada predsednika Donalda Trumpa pa si je od začetka prizadevala za odpravo neuradnega moratorija in je to letos tudi dosegla ter se lotila dela.

Usmrtitvi nasprotoval celo oče ubite deklice

Odvetnik usmrčenega Jonathan Aminoff, ki je izčrpal vse pravne možnosti s pritožbami, je dejal, da je zvezna vlada spet pokazala zaničevanje suverenosti plemena Navajo, ki je usmrtitvi nasprotovalo. Usmrtitvi je nasprotoval tudi oče ubite deklice.

Suverenost plemena Navajo je zagotovljena z ameriško ustavo in poglavarji lahko odločajo o tem, ali se lahko izvršijo smrtne kazni njihovih članov. Vendar pa je tožilcem uspelo Mitchella obsoditi tudi za ugrabitev avtomobila, ki se je končala s smrtjo, za kar soglasje plemenskih voditeljev pri izvršitvi smrtne kazni ni potrebno.

Predsednik plemena Jonathan Nez je julija pisal predsedniku ZDA Trumpu in ga prosil, naj obsojencu kazen spremeni v dosmrtni zapor. Trump je to zavrnil.

Mitchell je imel pri zločinu leta 2011 sokrivca, vendar je bil ta takrat star 16 let in so ga obsodili na dosmrtni zapor. Skupaj sta ugrabila avtomobil, v katerem sta bili babica in vnukinja, in obe ubila.