Velika škoda

FOTO in VIDEO: Orkan Laura po ZDA pustošil cel dan, umiril se je šele proti večeru

B.K./STA
28. 8. 2020, 08.42
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 08.44
Deli članek:

Orkan Laura je v obalo Louisiane udaril v četrtek zjutraj. V tropsko nevihto, ki sicer še vedno povzroča nevšečnosti, se je umiril šele proti večeru.

Reuters
Škoda po orkanu Laura v Louisiani.

Orkan 4. stopnje Laura, ki je v četrtek zjutraj udaril ob obalo Louisiane s hitrostjo vetrov 240 kilometrov na uro, je po uradnih številkah do večera zahteval najmanj šest smrtnih žrtev v Louisiani.

Guverner Teksasa Greg Abbott je dejal, da je pravi čudež, da v njegovi državi do četrtka zvečer še niso potrdili nobene žrtve. Umrla je sicer brezdomka v Austinu, ki jo je zadel strel udeleženca spopada med dvema skupinama beguncev pred Lauro. Prišlo naj bi do prepira med dvema skupinama beguncev, eden je streljal in zadel nič krivo brezdomko na drugi strani ceste.

Reuters
Škoda po orkanu Laura v Louisiani.

Guverner Louisiane John Bel Edwards je dejal, da dejanski val plime, ki ga je na obalo prinesel orkan, ni bil tako visok, kot so se bali. Napovedovali so šest metrov visokega, dejansko pa je dosegel tam okrog tri metre. Je pa Bell do potrdil šest smrtnih žrtev. Med njimi tudi 14-letno dekle, na katero je padlo izruvano drevo, moški, ki je potonil s svojim čolnom, in 24-letnik, ki se je zadušil doma z ogljikovim monoksidom iz električnega generatorja.

Reuters
Škoda po orkanu Laura v Louisiani.

Orkan Laura je povzročil izpad elektrike za skoraj 900.000 odjemalcev v Louisiani in Teksasu, kasneje, ko se je pomaknil na sever v Arkansas, pa za 30.000 odjemalcev tam. Laura je ostala orkan še dolgo časa po prihodu na kopno in se je umirila v tropsko nevihto šele v četrtek zvečer.

Reuters
Uničenje po orkanu Laura. Lake Charles, Louisiana.

Na poti je za seboj pustila porušene hiše, odkrite strehe, polomljene daljnovode in velike poplave. V kemični tovarni za proizvodnjo klora za bazene blizu mesta Lake Charles je izbruhnil požar in oblasti so okoliškemu prebivalstvu ukazale, naj se zaprejo v domove.

Reuters
Dim iz kemične tovarne. Lake Charles, Louisiana.

Predsednik ZDA Donald Trump je prizadetim območjem obljubil zvezno pomoč in napovedal, da bo v soboto ali nedeljo obiskal Teksas in Louisiano in si škodo ogledal od blizu. Ta je sicer velika, lokalne oblasti v nekaterih predelih pravijo, da je primerljiva s škodo, ki jo je leta 2005 tam povzročil uničujoči orkan Katrina.