Virus ne pozna meja

Avstrijci o Makarski kot "hrvaškem Ischglu," virus trosili tudi natakarji ...

S.R.
17. 8. 2020, 13.34
Deli članek:

Avstrijske oblasti že več dni opozarjajo, da se njihovi dopustniki, ki so letovali na Hrvaškem, v državo vračajo z virusom v žepu. Avstrijski, nemški in švicarski mediji ob tem izpostavljajo eno žarišče v splitsko-dalmatinski županiji.

Profimedia
Makarska, turistično mesto ob vznožju Biokova, se je znašlo na udaru nemških, avstrijskih in švicarskih medijev.

Med avstrijskimi turisti, ki so se po svarilu pred stanjem na Hrvaškem hitro vrnili v domovino, je tudi Martina E. Kot poročajo avstrijski mediji, je slovensko-avstrijsko mejo v smeri severa prečkala v soboto, spremljal jo je trdoživi virus. 

Martina je s sestro in prijatelji dopust preživljala v Makarski. Kot se za zahodnega turista spodobi, so kosili v restavracijah, med drugim pa obiskali tudi nek klub na plaži, a se je po lastnih besedah sama domov na avstrijsko Koroško vrnila še pred prijatelji. Ti so ji nato iz Hrvaške sporočili, da so bili vsi natakarji, ki so jim v tistem klubu stregli, pozitivni. »Ostali smo doma in se testirali. Izkazalo se je, da smo vsi okuženi s koronavirusom,« je opisala za radio Ö3, ki je v lasti avstrijske radiotelevizije ORF. Martina je trenutno v karanteni. Sicer se počuti dobro, a je izgubila občutek za vonj in okus. 

O skupini ljudi, ki se je okužena vrnila iz Makarske, poroča tudi portal Heute, ki dodaja, da je z mestom mogoče povezati vse več skupkov oziroma žarišč v Avstriji. Avstrijski mediji so ob tem Makarsko že označili za »hrvaški Ischgl.« Avstrijsko smučarsko letovišče Ischgl je namreč ob začetku pandemije veljalo za eno hujših žarišč koronavirusa v Avstriji, virus pa so turisti od tam posledično prenesli v druge dele Evrope. 

Lokal že zaprt

O dopustnikih, ki so iz Hrvaške v domovino kot »spominek« prinesli virus, so nedavno poročali tudi nemški in švicarski mediji, tudi v teh poročilih pa je pogosto omenjena Makarska, zlasti klub z imenom Makarana. Kot je za švicarski časnik Blick pojasnila 26-letna Caro S., so se simptomi okužbe pojavili ob vrnitvi v domovino. Ko je izvedela, da je test pozitiven, je opozorila tudi vse prijatelje, s katerimi je dopustovala. Od sedmih jih je bilo pet na testiranju pozitivnih. V švicarskem kantonu Zürich naj bi okužbo potrdili še pri drugih dopustnikih, ki so se vrnili iz tega pristaniškega mesta v splitsko-dalmatinski županiji, a Caro je prst uperila v priljubljen lokal Makarana.

Še ena od švicarskih dopustnic, ki je želela ostati anonimna, je svojo izkušnjo obiska v zdaj zloglasnem klubu tudi opisala. »Skorajda ni bilo prostora. Ljudje so se strašansko potili,« je dejala ter dodala, da so ob vstopu sicer preverjali telesno temperaturo, a so to počeli zgolj pri nekaterih gostih, naključno. Natakarji naj bi sicer nosili obrazne maske, a pogosto samo čez usta, včasih na vratu, ne pa tudi čez nos. »Tam smo se zadržali le približno uro in pol, nato smo lokal zaradi slabega občutka zapustili,« je opisala. V lokalu naj bi se po njenih besedah sicer zabavali predvsem švicarski, nemški in avstrijski turisti, saj se je z obiskovalci v 99 odstotkih lahko pogovarjala v nemškem jeziku. 

Hrvaški portal Makarska Danas je sicer pred dnevi poročal, da je klub Makarana v četrtek zaprl svoja vrata. Na svojem facebook profilu so pojasnili, da razlog za nenadno zaprtje tiči v strožjih ukrepih, ki jih je glede delovanja lokalov in restavracij uvedel nacionalni štab civilne zaščite. »Vidimo se ob drugi priložnosti, v nekem boljšem času,« so zapisali.