Na vidiku novi ukrepi

O novih ukrepih na meji s Hrvaško že danes, Gantar želi uvedbo karantene za vse, enako Beovićeva ...

S.R./STA
17. 8. 2020, 13.51
Posodobljeno: 17. 8. 2020, 14.28
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar se bo popoldne sestal s svetovalno skupino, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in nato še premierjem Janezom Janšo.

STA
Gantar se zavzema za uvedbo karantene, a čez nekaj dni.

Tomaž Gantar je napovedal, da se popoldne sestane s predstavniki NIJZ in svetovalne skupine za covid-19, nato pa ima še predvideno srečanje s premierjem Janezom Janšo. Kakšne ukrepe bodo sprejeli za zajezitev vnosa okužb novega koronavirusa s Hrvaške, ni želel napovedati. Sam se zavzema za uvedbo karantene, a čez nekaj dni. 

"Morali bomo pretehtati in hitro sprejeti odločitev glede na to, da se razmere poslabšujejo in da nas ogrožajo predvsem vnosi, tudi s Hrvaške. Odločitev bo treba sprejeti, preden se začne šola. Kakšna bo, je vedno strokovna in tudi politična odločitev. Ne bi je pa želel vnaprej napovedovati," je dejal Gantar v izjavi medijem po sestanku s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus). 

Karanteno za vse, ki se vračajo s Hrvaške, pa je kot kaže predlagala tudi svetovalna skupina za covid-19, kar je za Delo potrdila vodja strokovne skupine Bojana Beović. Pojasnila je, da je predlagajo karanteno za vse prihode, ne le za posebne skupine, kot so mladi oziroma ljudje, ki se vračajo s točno določenih območij. Po njenem mnenju bi morali to uveljaviti še pred četrtkom.

Karantena za vse? Težko ...

Gantar meni, da bi bilo smiselno uvesti karanteno za slovenske turiste, ki se bodo vračali s Hrvaške, a jim je vseeno prej treba dati na voljo nekaj dni časa, da se lahko tudi brez karantene vrnejo v državo. "Mislim, da bi bilo čisto tehnično težko izvedljivo, če bi rekli, da je od zdaj naprej karantena za vse. To bi pomenilo več deset tisoč ljudi v karanteni, kar je nemogoče izvesti," je povedal. 

Ob tem je pozval ljudi, ki se vračajo s Hrvaške, naj, če le imajo možnost, nekaj dni ostanejo izolirani, da ne bi ob morebitni okužbi virus nenadzorovano širili naprej. "Še posebej to mora veljati za zdravstvene delavce in vse, ki delajo v domovih za starejše občane," je izpostavil. 

Ob tem pa državljanom odsvetuje dopustovanje na Hrvaškem, saj imajo v tej državi težavo z epidemijo. "Izpostavljanje je v tem primeru dejansko neodgovorno, ogrožamo sebe in naše bližnje - sodelavce, svojce," je povedal zdravstveni minister.