Čutili so ga tudi v Sloveniji

Hrvaško streslo, tokrat na območju Kvarnerja

S.R./STA
13. 5. 2020, 13.46
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 13.56
Deli članek:

Hrvaška seizmološka služba je sporočila, da so nekaj po 11. ure zabeležili potres z magnitudo 3,9, ki je imel žarišče približno deset kilometrov severno od Crikvenice. Večje škode ne pričakujejo.

Emsc
Kje vse so potres čutili glede na podatke Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra.

Hrvaški seizmolog Krešimir Kuk je potrdil, da je bilo žarišče potresa približno 28 kilometrov jugovzhodno od Reke. "Potres naj ne bi povzročil večjih poškodb, morebitno le manjše, saj žarišče ni bilo na gosto naseljenem območju," je povedal. Dodal je, da je moč pričakovati popotresne sunke, a ne tako močnih kot po potresu z magnitudo 5,5 v Zagrebu 22. marca. Izpostavil je, da je območje Reke seizmološko aktivno ter da potres ni presenečenje. 

"Znani so kraji na širšem območju Reke in tudi v Sloveniji, kjer beležimo potrese. Celotna smer od severozahoda do jugovzhoda pri Reki je seizmološko aktivna. Tam obstajajo prelomi, na katerih se pojavljajo potresi," je pojasnil. 

Arso
Čutili so ga tudi v Sloveniji.

Slovenska agencija za okolje Arso je na podlagi avtomatske analize potresa objavila, da je bilo njegovo žarišče v globini 16 kilometrov. Hrvaški mediji poročajo, da je potres najbolj stresel območje naselja Bribir, ki se nahaja med Novim Vinodolskim in Bakrom. Potres so čutili tudi ponekod v Sloveniji.