V bolnišnicah so se ga otepali

Novemu koronavirusu po več kot mesec dni trajajoči borbi podlegel mladi sumoborec

S.R.
13. 5. 2020, 13.21
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 13.30
Deli članek:

Več kot mesec dni se je boril z boleznijo, danes pa umrl.

Profimedia
Shobushi

28-letni japonski sumoborec Shobushi je danes umrl zaradi odpovedi več organov. Gre za prvo smrtno žrtev zaradi covida-19 v vrstah tega starodavnega športa. 

Shobushi, nižje rangirani borec iz tokijske sumo šole Takadagawa, se je okužil že pred več kot mesecem dni, vse od takrat pa je bil srdit boj z boleznijo. V noči na 5. aprila mu je močno narasla telesna temperatura, a zaradi zasedenih telefonskih linij ni uspel vzpostaviti stika z zdravstveno ustanovo, so v današnji izjavi za javnost sporočili iz japonske zveze sumoborcev. Pojasnili so še, da ga je v naslednjih dneh zavrnilo več bolnišnic, šele 8. aprila zvečer, ko je mladi borec že bljuval kri, pa so ga v eni vendarle sprejeli. Prvi test na novi koronavirus je bil sicer negativen, a je nov test 10. aprila, ko so ga premestili v drugo bolnišnico, pokazal, da je Shobushi okužen. 19. aprila je pristal na enoti za intenzivno nego. 

Vztrajal do bridkega konca

Novica je po besedah Hokutoumija Nobuyoshija, šefa zveze sumoborcev, ki sliši tudi na vzdevek Hakkaku, za svet sumoborcev pretresliva. »Ne najdemo besed, ko pomislimo na strta srca njegove družine. Več kot mesec dni trajajoč boj z boleznijo je moral biti zelo boleč, a je kot sumoborec vzdržal in vztrajal vse do konca. Želimo si le, da zdaj počiva v miru,« je ob novici dejal Hakkaku. Ob tem se je zahvalil tudi zdravniškemu osebju, ki se je v borbo podalo skupaj z njim. Shobushi je bil znan po tem, da je med borbami poskrbel tudi za komične vložke.

Zveza je zaradi pandemije, ki je udarila tudi med njihovimi borci, tekmovanja začasno prekinila. Marca so eno tekmovanje, tako imenovani basho, izvedli v Oaki, a brez gledalcev. Tekmovanje, ki je bilo predvideno maja, so odpovedali, kar se je zgodilo komaj drugič v zadnjega pol stoletja. Nazadnje so katerega od turnirjev odpovedali leta 2011, takrat zaradi stavniškega škandala. Zveza letno sicer običajno organizira šest večjih tekmovanj, zaenkrat pa upajo, da bodo naslednji turnir vendarle uspeli izpeljati za zaprtimi vrati.