Davkoplačevalski denar

»General za boj proti goljufijam« bo preverjal, če gre državna pomoč v prave roke

S.R.
7. 5. 2020, 12.53
Posodobljeno: 7. 5. 2020, 12.59
Deli članek:

Švedski minister za pravosodje in migracije Morgan Johansson je danes razkril državno strategijo za boj proti goljufijam.

Profimedia
Švedski minister za pravosodje in migracije Morgan Johansson.

Po navedbah Johanssona bo švedska vlada imenovala posebnega preiskovalca, ki bo pomagal zagotoviti, da sredstva, ki so v času pandemije novega koronavirusa namenjena podjetjem in posameznikom, ne končajo v rokah goljufov ali celo organiziranega kriminala. 

»V kriznih razmerah večina ljudi razmišlja, kako lahko pomagajo sami. Tako nas razmišlja večina, a ne vsi. Drugi razmišljajo, kako lahko nagrabijo čim več javnih sredstev. Ne smemo biti naivni. Vsaka davkoplačevalska krona, ki konča v napačnem žepu, je tatvina javnega denarja. Denar, ki ga zapravimo, mora biti namenjen obvladovanju krize, ne pa končati v žepih kriminalnih mrež,« je Johansson pojasnil na današnji novinarski konferenci. 

Delo »generala za boj proti goljufijam,« kot je vlogo opisal Johansson, bo vključevalo preverjanje uporabe in morebitnih zlorab paketov pomoči, ki jih je uvedla vlada, ter opozarjanje na morebitne nepravilnosti oziroma sumljive dejavnosti. Hkrati bo lahko predlagal zakone in predpise za boj proti goljufijam.