Javni potniški promet

Avtobusi bodo morali nabaviti fizične pregrade, potniki maske

B.K./S.R.
7. 5. 2020, 12.04
Posodobljeno: 7. 5. 2020, 12.58
Deli članek:

Vlada je v tem tednu uskladila odlok, s katerim se s ponedeljkom ponovno odpira javni potniški promet. Dobrih osem tednov je minilo od vladne odločitve, da se prekine ves javni potniški promet.

STA
Fotografija je simbolična.

Potniški promet bo odprt pod določenimi pogoji, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Pogoji bodo tako voznika kot potnike in uslužbence varovali pred okužbo, a bodo hkrati življenjski za izvajalce potniškega prometa. "Dosegli smo najboljši možni kompromis," je zatrdil Vrtovec. "Zdravje potnikov in voznikov mora biti na prvem mestu, a hkrati ne smemo pozabiti na izvajalce javnih prevozov, ki jim moramo omogočiti realne pogoje."

Med ukrepi so predvidene fizične pregrade, ki bodo pred okužbo varovale voznike avtobusov, kjer te pregrade ne bo, mora med voznikom in potniki biti najmanj meter in pol varnostne razdalje, potniki pa bodo morali v prehodnem obdobju - za vozila s pregradami je namreč potrebna homologacija - na avtobus vstopati pri zadnjih vratih. Varnostna razdalja je priporočena tudi za potnike, in sicer vsaj 1,5 metra.

Prav tako bodo vsi na javnem prevozu morali nositi zaščitno masko, po koncu prevoza pa je potrebno vozilo dobro prezračiti ter pred naslednjo vožnjo razkužiti vse površine v vozilu.

Do nadaljnjega na avtobusih ne bo potekala prodaja vozovnic, dokler ne bodo nameščene ustrezne, homologirane fizične pregrade. Vozovnice za vlak naj potniki kupijo preko spleta, priporoča minister.

Pri vhodu na avtobus ali vlak bo moralo biti nameščeno razkužilo za roke, ki ga bodo pred vstopom v vozilo morali uporabiti vsi potniki. Minister priporoča tudi razkuževanje rok ob izstopu iz vozila.

Ker se na ministrstvu zavedajo, da bo vprašanj glede javnega prevoza veliko, so vzpostavili tudi enotno telefonsko številko 01 478 8512, na kateri odgovarjajo na vsa vprašanja v zvezi z javnim prometom.