Konkurenca

Pandemija udarila tihotapce z mamili

B.K.
7. 5. 2020, 11.08
Posodobljeno: 7. 5. 2020, 11.16
Deli članek:

Pandemija novega koronavirusa je udarila tudi sicer donosno prodajo prepovedanih drog. Karantena je po vsem svetu zaustavila transport blag in s tem tudi transport nelegalnih blag, ki se pretovarjajo poleg legalnih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Čeprav so ob začetku leta kriminalisti v več državah po svetu zasegli velike količine prepovedanih drog (samo v nizozemskem pristaniščlu Rotterdam so v prvem četrtletju letos zasegli 6,6 ton kokaina, kar je dve toni in pol več kot lani v istem obdobju), se je število zasegov in količina zaseženih drog z aprilom začela manjšati, poroča časnik Financial Times.

Padec v trgovini s prepovedanimi drogami pa pomeni tudi padec profitov za narko kartele po svetu. Ti so tako zdaj podvrženi mnogo hujši konkurenci kot v prejšnjih letih, prisiljeni pa so tudi iznajti nove, bolj kreativne načine za tihotapljenje drog iz države v državo.

A medtem, ko se je tihotapcem delo zakompliciralo pa je dobiček zrasel prekupčevalcem. Ti namreč na ulici dobijo mnogo višjo ceno za droge. Kilogram kokaina je tako lani v zahodni Evropi stal približno 25.000 evrov, zdaj pa naj bi prekupčevalci na debelo zanj iztržili tudi 32.000 evrov za kilogram.

Združeni narodi ob tem opozarjajo, da pomanjkanje ponudbe nelegalnih drog uporabnikov ne bo odvrnilo od uživanja, pač pa lahko uporabnike pahne v bolj nevarno uporabo. Poznane droge odvisniki namreč zamenjujejo za nepoznane, dražje za cenejše, ki pa so lahko tudi mnogo nevarnejše od tistih, na katere so navajeni.