Besede danske premierke

Na Danskem, kjer so odprte šole in zobozdravstvene ordinacije, je "epidemija pod nadzorom"

A.S./STA
29. 4. 2020, 16.19
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 16.19
Deli članek:

Na Danskem, kjer tako kot v številnih drugih evropskih državah postopoma rahljajo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je epidemija pod nadzorom, je danes v parlamentu v Koebenhavnu sporočila danska premierka Mette Frederiksen.

Profimedia
Na Danskem so prejšnji teden ponovno odprli šole za otroke do 11. leta. Otroci morajo ohranjati varno razdaljo.

"Okužba je pod nadzorom in danska strategija je bila v prvi, težki fazi, uspešna," je poudarila Frederiksenova.

Na Danskem so sredi marca zaprli vrtce, osnovne in srednje šole, pa tudi kavarne, restavracije, bare, telovadnice in frizerske salone. Prepovedali so zbiranje več kot deset ljudi.

Profimedia
Danska premierka Mette Frederiksen.

Nekatere ukrepe so doslej že odpravili oziroma omilili, med drugim so prejšnji teden ponovno odprli šole za otroke do 11. leta. Po petih tednih zaprtja so vrata odprli frizerski in masažni saloni, saloni za tetoviranje, zobozdravstvene ordinacije in avtošole.

Druga faza rahljanja ukrepov se bo po napovedih začela 10. maja. Danci morajo sicer v splošnem še vedno slediti smernicam socialnega distanciranja in med seboj ohranjati razdaljo dveh metrov. Prepovedano je zbiranje več kot desetih ljudi, do 10. maja pa tako kot srednje šole ostajajo zaprti tudi kavarne, restavracije, nakupovalna središča in telovadnice.

Na Danskem so od začetka izbruha epidemije potrdili skupno 9206 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je v tej skandinavski državi umrlo 443 ljudi.