150 evrov

Izplačilo solidarnostnega dodatka preloženo

J.P.
29. 4. 2020, 15.46
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 16.02
Deli članek:

Čeprav je bilo sprva predvideno, da bo prejemnikom socialne pomoči solidarnostni dodatek izplačan že jutri oziroma v prvi polovici maja, lahko nanj računajo šele konec meseca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V luči epidemije covida-19 in prizadevanj za njeno zajezitev je slovenska vlada v okviru zakona o interventnih ukrepih prejemnikom denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka namenila enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Izplačilo je bilo najprej predvideno za jutrišnji dan, ko bo svoje dodatke prejelo več kot 300.000 upokojencev. Pred nekaj dnevi je postalo jasno, da bodo prejemniki socialne pomoči in varstvenega dodatka 150 evrov dobili v prvi polovici maja, a tudi to več ne drži. Za izvedbo izplačila bo potrebna dodatna nadgradnja informacijskega sistema in ponovna izmenjava podatkov z ZPIZ-om, so po poročanju spletnega portala 24ur sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kar pomeni, bodo omenjena izplačila izvedena predvidoma konec tega meseca. Izplačila drugih socialnih transferjev sicer potekajo nemoteno.

Približno 66 milijonov evrov, kolikor naj bi bilo vredno izplačilo, bo zagotovil državni proračun. Vsi prejemniki bodo prejeli obvestilo o nakazilu prejemkov. Dodatek se ne bo upošteval kot osebni prihodek, zato ne bo vplival na upravičenost do socialnih pomoči, pomoči na domu ter na dohodnino.