Beli otok

Dve minuti zadrževali sapo, da bi pobegnili skoraj gotovi smrti

J.P.
20. 4. 2020, 09.46
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 09.51
Deli članek:

Ko je izbruhnil ognjenik, je skupaj z dvema strankama stekel proti morju in se potopil pod gladino. Preživeli so.

Profimedia
Na otoku je bilo 47 pohodnikov in vodičev. V ozadju razbitine helikopterja.

Ko je ognjenik 9. decembra lani izbruhnil, je bilo na Belem otoku 47 pohodnikov in vodičev. Med njimi so bili državljani Avstralije, ZDA, Velike Britanije, Kitajske, Nemčije, Malezije in Nove Zelandije.

Življenje jih je izgubilo 21. Trupel dveh žrtev sicer kljub intenzivni iskalni akciji niso našli, so pa ju pozneje razglasili za mrtva.

Profimedia
Po izbruhu so za zdravje in varnost pri delu pristojne oblasti sprožile preiskavo.

Zatekli so se v morje

Beli otok, najbolj dejaven ognjenik na Novi Zelandiji, leži 48 kilometrov stran od vzhodne obale novozelandskega Severnega otoka in je v zasebni lasti. Po izbruhu so za zdravje in varnost pri delu pristojne oblasti sprožile preiskavo.

Med preživeli je tudi novozelandski pilot helikopterja Brian Depauw. Ta je na otoku pristal s štirimi nemškimi turisti. Le nekaj trenutkov pozneje je ognjenik izbruhnil. Eksplozija je helikopter vrgla s helipada, zato se je z dvema svojim stranka pognal v beg. Skočili so v morje, zajeli zrak in se potopili. »To je to,« si je mislil. »Tega ne bom preživel,« je svoje misli razkril za ameriško publikacijo Outside.

Nad njim se je čez gladino zavalil temen oblak, zajela jih je tema. Po približno dveh minutah njegova pljuča niso zmogla več. Takrat se je skozi temo zasvetlikala svetloba, trojica pa je planila iz vode in hlastala za zrakom. Na gladini je bil sloj rumenega prahu, ki je smrdel po žveplu. Zaplavali so plovila, na katerem so se zbirali turisti s počrnelimi okončinami. Dva, ki sta sledila Depauwu, sta jo odnesla brez poškodb.