Droni, helikopterji, zapore cest

Italijanom govorijo, da bo izredno stanje končano, ko bodo odkrili cepivo

G.G./STA
11. 4. 2020, 15.35
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 16.25
Deli članek:

Italijanske oblasti so nadaljevale okrepljen nadzor upoštevanja ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, da bi s tem Italijane prepričale, naj ostanejo doma.

Profimedia
Vrste čakajočih pred trgovino v San Donatu v Lombardiji.

Italijanska policija opravlja nadzor z droni, helikopterji, zaporami cest in kontrolami. Nujno si želijo preprečiti, da bi Italijane premamilo spomladansko vreme in praznično vzdušje. Najbolj pozorni so predvsem na bolj turističnih krajih, kjer želijo prestreči Italijane, ki bi si želeli malo oddiha na svojih vikendih.

Vladni predstavnik Domenico Arcuri je danes pozval državljane, naj se ob letošnjih velikonočnih praznikih vzdržijo neumnosti. Trenutno namreč še ni čas za rahljanje karantenskih ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa. "Do konca epidemije smo še vedno precej oddaljeni. Ostanite doma in bodite še naprej tako odgovorni kot doslej," je dejal in dodal: "Izredno stanje se bo končalo šele, ko bo odkrito učinkovito cepivo. Do takrat je naše ravnanje edini način za omejitev epidemije."

V Italiji bo omejitev gibanja v veljavi do najmanj 3. maja. Odločili so se le zagnati del gospodarstva. V torek bodo med drugim svoja vrata odprle knjigarne in trgovine s pisarniškim blagom.

V Italiji se je v zadnjem času epidemija novega koronavirusa umirila. Tam število novih smrtnih žrtev covida-19 pada. Potem ko so v četrtek poročali o 610 umrlih v 24 urah, je bilo teh v petek 570. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 18.849. Do petka so potrdili 147.577 okužb. Več kot 30.000 ljudi je ozdravelo.