Ukrepi delujejo

Čista desetka: še nekaj dni do stabilizacije epidemije, to je okoli 12 novo okuženih na dan

J.P./STA
11. 4. 2020, 13.12
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 13.53
Deli članek:

Trenutni ukrepi so preprečili strm porast števila okuženih, ki bi lahko prekomerno obremenili zdravstvo in povzročili prekomerno število smrti, je danes ocenil predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper Milan Krek.

STA
Milan Krek

Milan Krek je na današnji novinarski konferenci pokazal več grafov in izračunov, pa tudi primerjav s potekom epidemije v sosednji Italiji in Južni Koreji. Kot je pojasnil, podatki kažejo, da ukrepi pri nas delujejo. "To je zaradi truda vseh nas, ki živimo v Sloveniji, in smo upoštevali navodila," je prepričan.

Dodal je, da smo bili pri soočanju z epidemijo do sedaj odlični, "čista desetka", in da smo mnogo boljši kot marsikatera druga država.

Ob tem je poudaril, da razmere še niso stabilne in da se je treba držati strokovnih navodil. "Zdržati moramo še nekaj dni, da bi lahko stabilizirali in umirili epidemijo," je pozval. Do stabilne faze epidemije je opuščanje omejitev namreč tvegano, saj se po njegovih besedah lahko kaj hitro zgodi nov vrh epidemije.

Sproščanje ukrepov

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je navedel pogoje, ki bodo morali biti izpolnjeni za omilitev ukrepov. To so poleg dlje časa razvidnega trenda padanja novih okužb še možnost sledenja okuženim in širitvi virusa, da zdravstveni sistem ni pod prevelikim pritiskom, zadostne kapacitete za testiranje ter vzpostavljeni instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

Manj kot petodstotni dnevni porast novih okužb so v Sloveniji zabeležili 2. aprila, ko se je epidemija po besedah Kreka začela umirjati. V stabilno fazo pa bo epidemija prešla, ko bo dnevna rast novo okuženih le še odstotna. To je okoli 12 novo okuženih na dan, je pojasnil Krek. Takrat bi po njegovi oceni lahko bolj pogumno začeli opuščati omejitve. Delež novih okužb v zadnjih dneh se še ni spustil pod tri odstotke.

V tem trenutku je tako še treba počakati z večjim sproščanjem ukrepov, lahko pa bi določili posamezne izjeme, ki so z vidika prenosa okužbe manj tvegane, ob hkratnem strogem nadzoru izvajanj ukrepov, je dejal Krek.

Opozoril je, da je treba zagotoviti varnost delavcev, in delodajalce pozval, da se povežejo s specialisti medicine dela, ki bodo ponovno ocenili tveganje in uvedli vse potrebne ukrepe, da se okužba ne bo zanesla v podjetja.