Erdoganova igra

Grčija obtožila Turčijo, da širi lažne novice o migrantih

G.G./STA
1. 3. 2020, 20.06
Posodobljeno: 1. 3. 2020, 20.14
Deli članek:

Razmere na grško-turški meji so zaradi prihoda migrantov napete, s pozornostjo pa jih spremljajo države na jugovzhodne in srednje Evrope.

Reuters
Migranti želijo čez reko Evras, v Grčijo in dalje.

Že površnim opazovalcem je jasno, da turški predsednik Recep Tayyip Erdogan milijonski "bazen" migrantov na turških tleh izkorišča kot instrument pritiska na EU. Za zadrževanje migrantov zahteva več denarja, posredno pa tudi podporo turški invaziji v sirski pokrajini Idlib, kjer se njihovi interesi križajo z apetiti Rusije, ki podpira sirsko vlado Bašarja Al Asada.

Kakšno pa je stanje na grško-turški meji. Turški notranji minister Süleyman Soylu je dramatično tvitnil, da je "v tem trenutku število migrantov, ki so odšli iz Turčije v Evropo, 76.358". "Odprli smo vrata. Begunci lahko ostanejo v Turčiji ali pa odidejo."

Grška policija ima drugačne podatke. V Atenah so Ankaro okarali, da širi netočne informacije in spodbuja lažne upe migrantov o odprih mejah. Do mejnega prehoda v bližini mesta Edirne je v soboto in nedeljo pripešačilo okoli 10.000 ljudi. Večini je grška policija preprečila vstop na njihovo ozemlje, na ozemlje EU. Solzivec so uporabili samo proti migrantom, ki so metali kamenje in so želeli nasilno prestopiti mejo. Družine z otroki so ostale v ozadju na varnem.

Bolgarski obrambni minister Krasimir Karakačanov je danes za nacionalno televizijo dejal, da so razmere na meji s Turčijo mirne in da ni bilo nezakonitih vstopov v Bolgarijo. Kot je dodal, so varovanje meje okrepili že v petek z žandarmerijo, po potrebi pa bodo tja napotili še do 1100 vojakov.

Tudi slovenski notranji minister Boštjan Poklukar je dejal, da razmere podrobno spremljajo in so v stiku z drugimi državami. Izpostavil je, da je policija pripravljena bolje kot v času prvega migrantskega vala leta 2015.