Japonci osupli

Filmski pobeg nekdanjega šefa Nissana: zbežal v kovčku za glasbeni inštrument

G.G.
31. 12. 2019, 17.58
Posodobljeno: 31. 12. 2019, 18.38
Deli članek:

Japonci so zaprepadeni. Sprašujejo se, kako je mogoče, da je Carlos Ghosn kljub nenehnemu nadzoru pobegnil iz države.

Profimedia
Carlos Ghosn ima vso podporo libanonskih oblasti.

Profimedia
Odvetnik Juničiro Hironaka se je trudil dokazati, da Ghosn ni kriv očitkov. Zdaj se počuti prevaranega.

Nekdanji šef avtomobilskih družb Nissan in Renault Carlos Ghosn je na Japonskem čakal na sojenje zaradi goljufije v času, ko je bil izvršni direktor Nissana. Zdaj je že na varnem v Libanonu.

Kako mu je uspelo pobegniti iz Tokia?

Guardian poroča, da je načrt skovala njegova žena Carole, s katero sicer nista imela stikov sedem mesecev, ključno vlogo pa so odigrali v člane ansambla, ki prepeva gregorijanske pesmi, preoblečeni nekdanji vojaški specialci. Ghosn je v nedeljo gostil "člane skupine" na svojem domu v Tokiu, kjer je bil v hišnem priporu. Ko so "muzikantje" zaključili z igranjem, je Ghosn, ki je bil pod strogim nadzorom, smuknil v enega od večjih kovčkov za glasbila. "Glasbeniki" so kovčke in z njim 65-letnega Ghosna odpeljali na manjše letališče, se vkrcali na letalo in odleteli proti Istanbulu. Tam je mogotca čakalo zasebno letalo, ki ga je odneslo v Bejrut.

Ob pristanku v Bejrutu je Ghosn dejal, da ne bo “talec prirejenega japonskega pravnega sistema, kjer se vnaprej domneva, da je osumljeni kriv.” “Nisem pobegnil pred pravico, pobegnil sem nepravičnosti in političnemu pregonu,” je še dejal Ghosn, ki trdi, da so obtožbe proti njemu nameščene, da bi tako preprečili združitev japonskega Nissana in francoskega Renaulta. Ghosnu sicer očitajo, da je ponarejal finančna poročila, da bi si prigrabil še več denarja.

Razočarani odvetnik

Ko je japonski veleposlanik v Libanonu izvedel za pobeg, je besno odvihral z zabave v Bejrutu. Osupel je tudi Ghosnov odvetnik v Tokiu Juničiro Hironaka, ki pravi, da ima obramba vse tri njegove potne liste (Ghosn ima tri državljanstva, brazilsko, francosko in libanonsko). Torej je moral pridobiti ali ponarediti nov francoski ali libanonski potni list. Brez pomoči večje skupine usposobljenih ljudi bi bilo to nemogoče, je na hitro sklicalni tiskovni konferenci zmajeval z glavo Hironaka, ki je razočaran, da ga je klient tako prevaral.

Predstavnik libanonskega zunanjega ministrstva je dejal, da je Ghosn vstopil v državo zakonito, pri sebi je imel veljaven francoski potni listi in libanonsko osebno izkaznico.

Reuters
Policisti pred vhodom v garažo v Ghosnovi vili v Bejrutu.

Junak v domovini

Ker Japonska in Libanon nimata sporazuma o izročanju svojih državljanov, bo najverjetneje Ghosn na varnem. V domovini je tudi izjemno priljubljen, predstavljali so ga kot zgodbo o uspehu. Ko so ga novembra 2018 aretirali, so po Bejrutu postavili plakate z napisi "Vsi smo Carlos Ghosn".