Anketa

Kdo je najnevarnejši svetovni voditelj? Nemci pravijo takole

B.K./STA
25. 12. 2019, 14.25
Posodobljeno: 25. 12. 2019, 14.31
Deli članek:

Nemci so prepričani, da je ameriški predsednik Donald Trump bolj nevaren za svetovni mir kot ruski predsednik Vladimir Putin ali voditelj Severne Koreje Kim Džong-un, kaže anketa javnomnenjskega inštituta YouGov, v kateri je sodelovalo 2024 anketirancev.

Reuters
41-odstotkov vprašanih meni, da Trump predstavlja največjo nevarnost svetovnemu miru.

Trump je po ocenah anketirancev tudi bolj nevaren kot iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej in kitajski predsednik Ši Džinpin, kaže anketa, ki jo je naročila nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters
Kim Džong-un straši 17 odstotkov vprašanih Nemcev.

41 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da predstavlja Trump največjo grožnjo svetovnemu miru med omenjenimi petimi voditelji. Za Kima se je določilo 17 odstotkov vprašanih, za Putina in Hameneja pa po osem odstotkov. Kitajski predsednik Ši po oceni Nemcev najmanj ogroža mir, saj se je zanj odločilo sedem odstotkov vprašanih

Reuters
Putin si skupaj z iranskim vrhovnim voditeljem deli predzadnje mesto po grožnji svetovni stabilnosti.

Rezultat je podoben kot v lanski anketi inštituta YouGov, ko so anketirance spraševali o stališču do Trumpa, Kima in Putina. Takrat jih je 48 odstotkov Trumpa označilo za največjo grožnjo.

Reuters
Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej straši le osem odstotkov vprašanih.

Letošnjo anketo je inštitut izvedel med 16. in 18. decembrom med 2024 ljudmi v Nemčiji.

Reuters
Najmanj Nemcev se boji kitajskega predsednika Ši Džinpina.

Anketa instituta Kantar, ki jo je izvedel za nemško medijsko skupino Funke, pa je pokazala, da več Nemcev zaupa francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu (57 odstotkov) kot nemški kanclerki Angeli Merkel (53 odstotkov).