Novo zasedanje britanskega parlamenta

Britanska kraljica: Prioriteta vlade je izpeljati brexit in izkoristiti priložnosti, ki se ji bodo ponudile ob odhodu iz EU

A.S./STA
19. 12. 2019, 14.41
Posodobljeno: 19. 12. 2019, 14.44
Deli članek:

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes v parlamentu v Londonu predstavila nov zakonodajni program vlade Borisa Johnsona, s čimer se je začelo novo zasedanje britanskega parlamenta. V ospredju kraljičinega govora sta bila za konec januarja predvideni brexit ter reforma britanskega javnega zdravstva.

Reuters
Spremljal jo je princ Charles.

Prednostna naloga vlade je izpeljati brexit in kar najbolje izkoristiti priložnosti, ki se ji bodo ponudile ob odhodu iz Evropske unije, je poudarila kraljica. Dodala je, da vlada želi izpogajati liberalne trgovinske sporazume z vodilnimi svetovnimi gospodarstvi. Tudi prihodnji odnosi z Brusljem naj bi temeljil na prostotrgovinskem sporazumu.

V programu je tudi zakon o izstopnem sporazumu z Evropsko unijo, s katerim bodo omogočili izvedbo brexita 31. januarja. O tem zakonu bodo poslanci po napovedih prvič glasovali v petek. Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji. Predlogu zakona se obeta potrditev v parlamentu, saj je vladajoča konservativna stranka na četrtkovih volitvah osvojila jasno absolutno večino 365 poslancev v 650-članski poslanski zbornici.

Od zakonov, ki naj bi jih sprejeli v prihodnjih treh mesecih, jih je sedem posvečenih brexitu - s področja trgovine, kmetijstva, ribištva, priseljevanja, finančnih storitev in mednarodnega prava.

Dodatna sredstva za javni zdravstveni sistem

Med prioritetami vlade so tudi ukrepi na področjih, ki so pomembna za ljudi, vključno z dodatnimi sredstvi za javni zdravstveni sistem. Za to naj bi London do leta 2024 vsako leto namenil dodatnih 33,9 milijarde funtov (okoli 40 milijard evrov). Po navedbah vlade je to največja finančna spodbuda v zgodovini britanskega javnega zdravstva, vključuje pa tudi gradnjo in obnovo bolnišnic. Več denarja bi Johnsonova vlada namenila tudi šolam.

Daljše zaporne kazni za najhujše zločince

Predvideni so tudi strožji ukrepi v boju proti kriminalu. Za večjo učinkovitost kazenskih postopkov naj bi vzpostavili posebno kraljevo komisijo, nova zakonodaja pa med drugim predvideva daljše zaporne kazni za storilce najhujših kaznivih dejanj.

Omogočanje hitrejšega vstopa zdravnikov v Združeno kraljestvo

Kraljica je omenila tudi načrte za uvedbo na točkah temelječega sistema priseljevanja po zgledu Avstralije s 1. januarjem 2021. Predvideni so tudi novi vizumi, ki bi zdravnikom in medicinskim sestram omogočili hitrejši vstop v Združeno kraljestvo.

Program bosta obravnavala oba domova parlamenta, poslanska zbornica in lordska zbornica. Poslanci bodo po razpravi o njem predvidoma tudi glasovali in ga najverjetneje tudi potrdili.

Reuters
Namesto kočije, je izbrala avtomobil

Namesto s kočijo, kar z avtomobilom

Tokratni kraljičin govor, drugi v zadnjih dveh mesecih, se je odvil s precej manj pompa kot običajno. 93-letna kraljica se tako od Buckinghamske palače do parlamenta tokrat ni odpeljala s kočijo kot ponavadi, temveč z avtomobilom. Namesto plašča iz hermelina in krone pa je nosila obleko mentolovo zelen barve in ujemajoč se klobuk. Spremljal jo je njen najstarejši sin, prestolonaslednik princ Charles. To je bil sicer že 66. kraljičin govor.