Evropska unija

Pa smo jo le dočakali – novo Evropsko komisijo

B.K./STA
27. 11. 2019, 13.17
Posodobljeno: 27. 11. 2019, 13.34
Deli članek:

V komisiji je dvanajst žensk, povprečna starost je 56 let, najmlajši komisar ima 29 let, najstarejši pa 72.

Reuters
Novi komisarji in komisarke.

S 461 glasovi za, 157 proti in 89 vzdržanimi je bila potrjena nova evropska komisija, ki jo bo vodila predsednica Ursula von der Leyen.

Drugo najpomembnejšo funkcijo komisije – visoko predstavništvo za zunanjo politiko, ki je svojevrstno zunanje ministrstvo EU – bo prevzel Španec Josep Borrell.

Komisija, ki bo z delom pričela 1. decembra, je pričetek svojega mandata dvakrat preložila. Težave so ji namreč povzročali kandidati iz Francije, Romunije in Madžarske, ki niso ustrezali standardom. Vlade teh držav članic so nato morale predlagati nove kandidate za komisarska mesta.

Slovenski kandidat za komisarja Janez Lenarčič je po drugi strani zaslišanje opravil brez zapletov. Naslednja štiri leta bo vodil resor za krizno upravljanje.

Poleg von der Leynove, Borella in Lenarčiča so člani nove komisije še: Avstrijec Johannes Hahn, ki bo vodil resor za proračun in upravo; Belgijec Didier Reynders, ki bo bdel nad vladavino prava; Bolgarka Marija Gabriel, ki bo skrbela za inovacije in mlade; Ciprčanka Stella Kirikadies, ki bo vodila resor za zdravje; Čehinja Vera Jourova bo na čelu resorja za vrednote in transparentnost; Danka Margrethe Vestager bo izvršna podpredsednica za digitalne teme; Estonka Kadri Simson prevzema resor za energijo; Finka Jutta Urpilainen resor za mednarodna partnerstva; Francoz Thierry Breton bo vodil resor za notranji trg; Grk Margaritis Schinas bo odgovoren za spodbujanje evropskega načina življenja; Hrvatica Dubravka Šuica bo podpredsednica za demokracijo in demografijo; Ircu Philu Hoganu je pripadel resor za trgovino; Italijanu Paolu Gentiloniju resor za gospodarstvo; Latvijec Valdis Dombrovskis bo odgovoren za gospodarstvo in obenem komisar za finančne storitve; Litovec Virginijus Sinkevičius prevzema vodenje resorja za okolje, oceane in ribištvo; Luksemburžan Nicolas Schmit bo vodil resor za delovna mesta in socialne pravice; za širitev bo odgovoren Madžar Oliver Varhelyi; Maltežanki Heleni Dalli so dodelili resor za enakost; Belgijec Frans Timmermans bo izvršni podpredsednik za zelene teme; Poljak Janusz Wojciechowski bo pristojen za kmetijstvo; Portugalka Elisa Ferreira za kohezijo in reforme; Romunka Adina-Ioana Valean bo vodila resor za promet; Slovak Maroš Šefčovič bo podpredsednik za medinstitucionalne odnose; Švedinji Ylvi Johansson je šel resor za notranje zadeve; Združeno kraljestvo pa komisarja zaradi načrtovanega izstopa ni predlagalo.

Pred nekdanjo nemško obrambno ministrico je sicer težka naloga. Unijo bo namreč vodila v času, ko se ta srečuje s trgovinskimi pritiski, obrambno negotovostjo in množičnimi migracijami.

Profimedia
Nova in stari.

Juncker: Danes se začenja novo potovanje

Odhajajoči predsednik komisije Jean-Claude Juncker je ob koncu glasovanja svoji naslednici čestital. "Danes se zate začenja novo potovanje. Vem, da bomo pod tvojim vodstvom videli močnejšo, bolj zeleno in digitalno EU," je poudaril in ji zaželel vse najboljše.

Juncker je v tvitu, ki ga je objavil nemudoma po glasovanju, še zapisal, da je Evropski parlament danes potrdil neomajno zaupanje vanjo in v njeno ekipo.