Takoj po volitvah

Portugalski premier obljubil kar 25-odstotno zvišanje minimalne plače

B.K.
28. 10. 2019, 09.18
Posodobljeno: 28. 10. 2019, 09.23
Deli članek:

Tri tedne po zmagi na parlamentarnih volitvah je portugalski premier obljubil kar četrtinsko zvišanje minimalne plače.

Reuters
Antonio Costa

Portugalski premier Antonio Costa je v soboto obljubil zvišanje mesečne minimalne plače za eno četrtino, na 750 evrov. Zvišanje se bo zgodilo postopoma, do leta 2023. Costa je ob tem obljubil tudi, da javni dolg ne bo zvišal nad 100 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Levo-sredinski Socialisti, ki so največja stranka bili že v preteklem mandatu, že štiri leta vodijo manjšinsko vlado. Njeni rezultati so sicer eni izmed najboljših v Evropski uniji, saj je pretekli mandat zaznamovala visoka gospodarska rast. Njeno delo so na volitvah 6. oktobra nagradili tudi volivci, ki so Costi izrekli večjo podporo kot pred štirimi leti. Socialisti vseeno niso dobili večine v parlamentu, zato so manjšinsko vlado oblikovali tudi v tem mandatu, a tokrat brez podpore dveh manjših levičarskih strank Komunistov in Levega bloka.

"Vlada namerava doseči cilj povečanja minimalne plače na 750 evrov do leta 2023," je Costa dejal po uradni prisegi ob nastopu novega mandata. "Minimalna nacionalna plača se bo povišala vsako leto, po pogovorih s kolektivnimi partnerji, povišanje pa bo odvisno od zaposlitvenih dinamik in gospodarske rasti."

Socialna politika neodvisna od ekonomskega cikla

Costa je ob tem opozoril tudi na gospodarske cikle. Pretekli mandat so Socialisti namreč vodili v času globalne gospodarske rasti, sedaj pa izza obzorja grozi nova recesija. Ta pa ne sme vlivati na osnovne zaveze njegove stranke in nove vlade. Zaveza portugalske vlade k nadaljni gospodarski ekspanziji, uravnoteženim javnim financam in večji socialni pravičnosti po njegovih besedah namreč "ne sme biti odvisna od gospodarskih ciklov."

Portugalska se je po zadnji globalni ekonomski krizi znašla v škripcih. Leta 2014 je njen javni dolg obsegal kar 131 odstotkov bruto domačega proizvoda, iberska država pa je potrebovala tudi draga posojila. Javni dolg naj bi ob koncu letošnjega leta padel na manj kot 120 odstotkov BDP-ja, Costa pa še dalje vztraja na njegovem znižanju. To je najbrž tudi razlog, da Socialisti v tem mandatu niso iskali formalne podpore dveh levičarskih strank, ki pozivata k povečanju javne porabe.