Nekateri otroci preminili

900 otrok okuženih s HIV. Razlog? Pediater jih je cepil z že uporabljenimi iglami

A.S.
28. 10. 2019, 08.33
Posodobljeno: 28. 10. 2019, 09.19
Deli članek:

Je kriv zgolj en zdravnik?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V majhnem pakistanskem mestu Ratodero je zaradi povišane telesne temperature kar 900 otrok potrebovalo zdravniško pomoč. Gre za otroke, mlajše od 12 let, rezultati izvidov pa so starše dotolkli. Otroci so namreč okuženi z virusom HIV. 

Policisti so prijeli zdravnika pediatra Muzaffarja Ghangra, ki je otroke cepil z že uporabljenimi iglami. Zdravnik, ki je storitev v Ratoderu ponujal ceneje kot njegovi konkurenčni kolegi, je po pričanju Imitaza Jalbanija, očeta šestih otrok, za cepljenje njegovih otrok uporabil iglo, ki jo je izvlekel kar iz koša za odpadke. Čeprav je oče vztrajal, da uporabi novo iglo, naj bi imel po besedah zdravnika, premalo sredstev, da bi poravnal stroške nove injekcije. »Rekel je: Če ne želite moje zdravstvene obravnave, obiščite drugega zdravnika. Z ženo sva stradala, da bi otrokom zagotovila cepljene,« je povedal Jalbani. Bilo je zaman. Njegovi otroci so se okužili s HIV, najmlajši 14-mesečna Rida in triletna Sameena pa sta umrli.

Medicinsko osebje sicer sumi, da naj bi število otrok okuženih s HIV, pravzaprav še višje, potrdili pa so tudi okužbo 200 odraslih.
Ghangra so obtožili malomarnosti in uboja, vendar še vedno ni bil obtožen. V intervjuju za New York Times je vztrajal pri svoji nedolžnosti. Pri časniku sicer pišejo, da je manj verjetno, da je ravno Ghangro okužil vseh 900 otrok. Tamkajšnji zdravniki naj bi namreč velikokrat uporabljali okužene igle, tudi brivci uporabljajo ista rezila za več strank, posledice pa so katastrofalne. 

Oblasti so ukazale ukinitev vseh klinik, v okviru katerih so delali zdravniki brez licence in ustreznih izkušenj, vendar pa so se številni na to požvižgali.

Nepoznavanje bolezni pa vodi k socialni izključenosti okuženih otrok. Sorodniki jih ne želijo več objeti, medtem ko se vrstniki z njimi ne igrajo več. V šolah so ločeni od ostalih otrok in prisiljeni sedeti zgolj na eni strani učilnice.