Po napadu

Cena nafte bo zrasla v nebo, svari savdski prestolonaslednik: "Takšnih številk še nismo videli"

J.P.
30. 9. 2019, 08.32
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 08.35
Deli članek:

Savdski prestolonaslednik svari, da bi lahko cene nafte zrasle v nebo, če svet ne bo ukrepal zoper Iran.

Reuters
Savdski princ Mohamed bin Salman

Mohamed bin Salman je posvaril, da bi vojna med Savdsko Arabijo in Iranom po napadu na savdsko naftno infrastrukturo, za katere krivi Teheran, "uničila svetovno gospodarstvo". 14. septembra so brezpilotna letala in vodeni izstrelki opustošili dve rafineriji na vzhodu Savdske Arabije in začasno prepolovili tamkajšnjo proizvodnjo nafte.

Popolni zlom

14. septembra je bilo v napadu uporabljenih 18 brezpilotnih letal in sedem vodenih izstrelkov. 

Iran je zanikal vsakršno vpletenost v napad. "Če svet ne bo sprejel močnih in odločnih ukrepov, da bi odvrnil Iran, bomo priča nadaljnjemu zaostrovanju, ki bo ogrozil interese sveta. Dobava nafte bo motena, cene pa bodo poskočile nepredstavljivo visoko – takšnih številk še nismo videli," je posvaril savdski prestolonaslednik. Poudaril je, da regija Bližnjega vzhoda "predstavlja približno 30 odstotkov svetovnih zalog energije, približno 20 odstotkov globalnih trgovskih prehodov in približno štiri odstotke svetovnega bruto domačega proizvoda". "Predstavljajte si, da vse troje prestane. To pomeni popolni zlom svetovnega gospodarstva in ne le Savdske Arabije ali držav Bližnjega vzhoda," je posvaril.

Hutijski uporniki

14. septembra je bilo v napadu uporabljenih 18 brezpilotnih letal in sedem vodenih izstrelkov. V Iranu krivdo pripisujejo hutijskim upornikom, medtem ko Savdska Arabija in Združene države Amerike s prstom kažejo na Iran. Cene so poskočile, zaloge so se zmanjšale za pet odstotkov.

Ameriški predsednik Donald Trump je posvaril, da ima Washington, kar se tiče odziva na napad, številne možnosti.