Šolnine, da te kap

Najdražje študentske rajže na drugi strani luže

Pe.R.
30. 9. 2019, 06.58
Deli članek:

V torek se na slovenske fakultete vračajo študenti, predvsem za bruce pa se začenja novo obdobje v življenju. Koliko je treba odšteti za študij?

Profimedia
Vassar kolidž

Prevoz, prehrana, študijske knjige, najemnine za študentske sobice in še in še. Nič od tega ni poceni, zato se lahko ob spodnjih zneskih primemo za glavo. Predstavljamo vam seznam najdražjih šolnin za študijsko leto 2019/2020.

VASSAR KOLIDŽ (54.531,96 evra)

Izobraževalna ustanova slovi kot ena najbolj selektivnih v Združenih državah Amerike. Ponaša se z bogato ponudbo obštudijskih dejavnosti, predvsem na področju gledališke igre in zborovskega petja. Velik poudarek dajejo tudi učenju jezikov in izmenjavi študentov. Vassar se sicer ponaša tudi z zvezdniškim spiskom nekdanjih študentov. Na njem so med drugimi igralke Meryl Streep, Anne Hathaway in Lisa Kudrow

UNIVERZA TUFTS (54.269,71 evra)

Reuters
Univerza Tufts

Univerza, ustanovljena leta 1852, spada v akademski krog Harvarda in Inštituta za tehnologijo Massachusetts, ki sta v neposredni bližini. Tudi tu veliko pozornost posvečajo študiju v tujini, predvsem na drugi strani luže – v kampusu v Franciji. Med obštudijskimi dejavnostmi močno prevladuje izjemno živahna acapella scena. Tufts sta med drugimi obiskovala ustanovitelj eBaya Pierre Omidyar in igralec Hank Azaria.

UNIVERZA V COLUMBII (54.103,08 evra)

Profimedia
Univerza v Columbii

Newyorška univerza se ponaša s številnimi znanstvenimi odkritji, med drugim z laserjem in jedrsko fuzijo. Nič čudnega torej, da so na spisku nekdanjih študentov sama zveneča imena. Univerzo je obiskovalo 96 nobelovcev, trije ameriški predsedniki, 11 dobitnikov olimpijskih medalj, 39 oskarjevcev in 125 prejemnikov Pulitzerjeve nagrade. In če naštejemo le nekaj konkretnih imen: Barack Obama, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt, Jack Kerouac in Art Garfunkel.

AMHERST KOLIDŽ (53.396,47 evra)

Profimedia
Amherst kolidž

Zasebni kolidž svobodnih umetnosti je bil ustanovljen leta 1821 in ponuja zgolj dodiplomski študij. Diplomanti se uvrščajo med najboljše v Združenih državah Amerike, prav zato kolidž spada med najbolj selektivne daleč naokrog. Med znanimi nekdanjimi študenti so nekdanji ameriški predsednik Calvin Coolidge, igralec Jeffrey Wright in dva nekadnja premierja Grčije: Antonis Samaras in George Papandreou.

BOSTON KOLIDŽ (53.255,33 evra)

Profimedia
Boston kolidž

Zasebna katoliška raziskovalna univerza je zagotovo najbolj znana po svojih programih na področju atletike. Med znanimi študenti so nekdanji ameriški predsedniški kandidat John Kerry, igralec iz Star Treka Leonard Nimoy in komedijantka Amy Poehler