Zaskrbljeni svojci

Na premieri Batmana pred sedmimi leti v pokolu umrlo 12 ljudi. Mnogi se sedaj bojijo Jokerja

A.S./STA
25. 9. 2019, 14.10
Deli članek:

Svojci žrtev, ubitih med premiero filma o Batmanu leta 2012 v ameriškem mestu Aurora, so pisali Atudiem Warner Bros, ker so zaskrbljeni zaradi nasilja v najnovejšem filmu Joker v režiji Todda Phillipsa, ki v kinodvorane prihaja oktobra.

Profimedia
Joaquin Phoenix kot Joker

Lastnike studia pozivajo, naj se pridružijo kampanji proti strelnemu orožju.

Med podpisniki pisma je tudi Sandy Philips, ki je v strelskem pohodu množičnega morilca, preoblečenega v Jokerja, leta 2012 izgubila hčerko. Poudarila je, da je bila zgrožena, potem ko si je ogledala napovednik za najnovejši film o Jokerju, na spletni strani poroča Reuters.

"Ko sem si ogledala napovednik za film, sem bila absolutno prestrašena," je poudarila in opozorila, da je v filmu veliko nepotrebnega nasilja. "Ukvarjam se z ljudmi, ki so bili na različne načine žrtve strelnega orožja, zato me enostavno jezi, ker tako veliko podjetje ni odgovorno javnosti," je opozorila.

Pred sedmimi leti je med polnočno premiero filma Batman: Vrnitev Viteza teme v kinodvorani v majhnem mestu Aurora v Koloradu James Holmes postrelil 12 ljudi. Preoblečen je bil v Jokerja, negativnega junaka iz Batmanove zgodbe.

Reuters
Vrnitev Viteza teme v kinodvorani v majhnem mestu Aurora v Koloradu James Holmes postrelil 12 ljudi.

Družinski članih ubitih med premiero leta 2012 so v pismu Studiem Warner Bros zapisali, da so bili šokirani, ko so v filmu videli glavnega junaka kot del simpatične zgodbe o njegovem izvoru. Film sledi Jokerjevi preobrazbi iz ranljivega samotarja v samozavestnega negativca.

Podpisniki pisma ne zahtevajo, da filma ne bi predvajali: "Vsem želimo jasno povedati, da podpiramo vašo pravico do svobode govora in svobode izražanja, toda vsi, ki so si ogledali film o superjunakih, vam bodo povedali, da k veliki moči sodi tudi velika odgovornost. Zato vas pozivamo, da uporabite svoj velik vpliv in se nam pridružite v boju za varnejšo skupnost z manj orožja," so zapisali.

Warner Bros na pismo ni odgovoril, kot poroča Reuters, film tudi na družbenih omrežjih ni sprožil veliko polemik zaradi načina, kako prikazuje psihološke težave in nasilje.

Igralec Joaquin Phoenix, Joker v najnovejšem filmu, je pred kratkim zapustil intervju, potem ko ga je novinar vprašal, ali ga skrbi možnost, da bi film spodbudil ljudi k nasilju.

Film Joker ameriškega režiserja Todda Phillipsa je v začetku septembra na beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva. V kinodvorane prihaja v začetku oktobra in je doslej prejel dokaj dobre kritike ter napoved, da bo med nominiranci za oskarja.

Profimedia
Phillips je zlatega leva posvetil vsem, ki so sodelovali pri nastanku filma, še posebej se je poklonil Joaquinu Phoenixu, ki je nastopil v vlogi Batmanovega ikoničnega nasprotnika Jokerja.