Želeli okrepiti diplomatske vezi

Kitajska Tajcem posodila orjaško pando, sedaj je umrla. Ljudje na družbenih omrežjih ogorčeni

A.S.
18. 9. 2019, 08.40
Deli članek:

Orjaška panda je nepričakovano umrla v tajskem živalskem vrtu, Kitajska pa bo sedaj tja poslala strokovnjake, da raziščejo, kaj se je zgodilo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Chuang Chuang je bil v živalskem vrtu Chiang Mai od leta 2003, potem ko ga je Kitajska posodila Tajcem. 19-letna panda je bila izjemno priljubljena, zaposleni v živalskem vrtu pa so se potrudili in samcu našli žensko družbo. Ker Chuanga nova prijateljica Lin Hui ni zanimala, so zaposleni z različnimi metodami skušali prebuditi njegov spolni nagon – med drugim so mu kazali video posnetke pand, ki se parijo. Vse je bilo zaman, odločili so se za umetno oploditev, Lin Hui pa je skotila leta 2009.

Njegova nenadna smrt v ponedeljek pa je na kitajskih družbenih omrežjih povzročila ogorčenje. Številni so namreč prepričani, da Tajska ni zagotovila ustrezne skrbi za žival. »Na Tajskem ne skrbijo za živali tako dobro, kot si ljudje mislijo,« je le en od komentarjev zaskrbljenih uporabnikov družbenih omrežij. 

Kot piše BBC, bodo kitajske oblasti v Chiang Mai poslali strokovnjake s Centra za raziskovanje in zaščito živali, ki bodo ugotovili, zakaj je žival umrla.

Orjaške pande v ujetništvu živijo navadno od 25 do 30 let. Čeprav so jih šteli med ogrožene živalske vrste, jih je Mednarodna zveza za zaščito narave, potem ko se je njihovo število povečalo, uvrstila med ranljive živalske vrste.

Kitajska sicer posoja živali številnim državam po svetu ter tako krepi diplomatske vezi.